Обов’язковий техогляд авто 2022 в Україні: кому і коли чекати нововведення

Обов’язковий техогляд авто 2022 в Україні: кому і коли чекати нововведення
2022 року в Україну може повернутися обов’язковий техогляд авто. Так, зміни до закону можуть набути чинності вже до вересня.

Для нашої країни це не нововведення — подібна практика існувала до 2011 року. Причиною скасування стали корупційні схеми, які звели нанівець вагомість талона ТО. Але перевірку стану транспорту залишили для автобусів та транспорту для перевезень пасажирів та вантажів.

Коли буде техогляд в Україні у 2022 році, для чого він потрібен і кого торкнуться зміни – розповідали у матеріалі Фактів ICTV.

Для чого потрібен обов’язковий техогляд 2022

Наразі держава робить кроки для запровадження обов’язкового техогляду для всіх авто. Насамперед це потрібно для подальшої інтеграції з ЄС — щоб відповідати вимогам. Під зміни потрапить увесь транспорт — легкові та вантажні авто, та навіть причепи. Ще у вересні ЄС закликав Україну внести зміни до закону — транспорт має відповідати не лише технічним стандартам, а й екологічним. Відповідний проєкт постанови розміщено на сайті МВС.

Чиновники запевняють — запровадження нових норм дозволить скоротити смертність у ДТП на 30% протягом наступних чотирьох років. Також покращиться загальний стан автомобілів і зменшиться їхній згубний вплив на навколишнє середовище.

Кого торкнеться обов’язковий техогляд 2022

Закон передбачає проходження огляду всіма транспортними засобами, що пересуваються загальними дорогами. Йдеться не лише про легкові авто, а й про мопеди та мотоцикли.

Нагадаємо, що з 12 листопада 2021 року на дорогах України з’явилися нові діагностичні станції для техогляду автомобілів. Вони можуть зупинити транспорт, який використовується для отримання прибутку. Автомобіль можуть перевірити на відповідність стандартам прямо на місці зупинки.

Де проходити обов’язковий техогляд 2022

Техогляд потрібно проходити лише на сертифікованих СТО. Увесь процес мають проводити спеціалісти, які після цього видаватимуть спеціальний документ. Ще влітку у МВС прокоментували ситуацію – талони будуть електронними. Чи буде система пов’язана з державним електронним сервісом Дія — невідомо.

Згідно із законопроєктом Мінінфраструктури, процес огляду займатиме близько години, з фото та відеофіксацією на кожному етапі процесу — для запобігання корупції.

Проблеми можуть виникнути навіть на цьому етапі — зараз центрів сертифікації набагато менше, ніж потрібно. Це може створити величезні черги після ухвалення закону. Фахівці, напевно, оглядатимуть транспорт менш якісно, ​​щоб справлятися з потоком клієнтів.

Ціни за обов’язковий техогляд 2022

Зараз середня ціна одного ТО — 1000 грн, і є ймовірність суттєвого подорожчання цієї послуги з огляду на її майбутній попит. За даними експертів українського авторинку, середній вік машин українців – 19 років. Усі вони будуть зобов’язані проходити ТО щороку, не кажучи вже про виправлення модифікацій, як-от зрізані каталізатори.

Окрім відповідності технічним стандартам, автомобілі повинні підходити під вимоги та з огляду на екологічність.

Для багатьох українців останнє стане проблемою — величезна кількість так званих євроблях не зможуть пройти огляд. У європейських країнах такі автомобілі взагалі заборонені для використання.

Штрафи за непроходження ТО

Чимало українців можуть подумати, що сплатити штраф набагато дешевше, ніж купувати новий автомобіль або оновлювати компоненти для теперішнього. Проте покарання не дозволять українцям хитрувати.

Штраф за прострочений техогляд передбачає виплату у розмірі 3 400 грн. Раніше за таке порушення сплачували 340 грн.

Якщо водія ще раз упіймають на такому правопорушенні — зобов’яжуть сплатити 17 тис. грн. Покарання підготували й для тих, хто незаконно перевіряє авто на дотримання технічних характеристик – до 34 тис. грн.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Не можуть навести порядок з технічним станом комерційного транспорту.Ненажери вже запускають руки у кишені всіх громадян.
Відповісти
У вартість пального колись включили вартість ТО, то тепер пальне подешевшає назад гривень на 5 ????????
Відповісти
Знову хабарництво процвітає,як то можне пройти проста особа з села на (москвічу чі волинці)???хто придумав знову цей ТО 100%їздить на іномарці з 2020 року випуску
Відповісти
ТО вводять а дорогі хто робити буде?навіщо проходити ТО якщо по таких ямах на дорогах поьрібно робити раз в декілька місяців ремонт ходової в авто
Відповісти
У мене запитання, а чому власники авто повині платити за ТО , кожний власник купуючи авто -сплатив податок, купуючи паливо- сплатив податок, отриавши заробітню плати -сплатив податок, а чому не держава робе це безкоштовно. Це просто кожного року витягнути із кішені водія 1000грн. Далі ,що означає перевірка ТО на дорозі, тобто будуть зупиняти без усяких наце у повноважень і витрачати час на перевірку, щей якщо електрона система яка не зовсім коректно працює , можна на кожному повороті зупиняти і казати, а вас у базі не має. Тобто кожному водію повино бути наданий зручний для нього час на протязі певного періоду для проходження ТО. Далі документ обовязково повинен видаватися, а електрону систему ведіть обовязково, для себе самі. Тут можна багато писати і доводити свою точку зору. Скажу лише одне це корупційна схема яка шукає яким чином здерти кошти з народу. Влада не працює на розвитком економії, збагачення народу і держави,розвитком науки і медецини. Алише за свої чемоданчики набитим ціними паперами. З повагою В.
Відповісти
Останні новини
Обов’язковий техогляд авто 2022 в Україні: кому і коли чекати нововведення
06 січень, 2022, 02:17