Етапи реабілітації наркозалежних*

 Етапи реабілітації наркозалежних*
Наркоманія – серйозна соціальна проблема. Люди із залежністю не можуть бути повноцінними членами суспільства, адже їхня особистість деградує, сім'ї руйнуються. Вирішення проблеми - звернення до реабілітаційного центру, оскільки більшість залежних самі не здатні з нею впоратися. Процедури, що проводяться, позитивно впливають на емоційний та фізичний стан.

Етапи лікування


Реабілітація наркозалежних складається з кількох важливих етапів, кожен з них має величезне значення, не повинен бути пропущений.

Обстеження
Перший крок – відвідати клініку та пройти обстеження. Крім опитування та візуальної оцінки стану лікар призначить:

• здачу аналізів;
• консультацію в інших спеціалістів;
• апаратне обстеження, зокрема УЗД.

Такий комплексний підхід дасть лікареві картину стану залежного, допоможе визначитися, як далі діяти.

Детоксикація
Це один із найскладніших етапів, адже процес виведення токсинів та утримання від вживаних раніше наркотиків болючий. Оскільки організм буквально отруєний ними виникають серйозні патології.

Детоксикація медикаментозна, часто супроводжується ламкою, коли організм не отримує дози опіатів. У процесі очищення можуть додатково використовувати антидепресанти, психотропні речовини, вітаміни, антиоксиданти та багато інших препаратів.

Психотерапія
Це ще один важливий крок на шляху звільнення від залежності. Людина відвідує психотерапевта, спілкується з нею на різні теми. Крім того, іноді потрібна кваліфікована допомога рідним та близьким. Для них у багатьох центрах створюють групи підтримки, куди можна звернутися, доки родич чи друг перебуває на реабілітації.

У ході проведення психотерапії той, хто розпочав боротьбу із залежністю, знову повірить у себе, зможе поставити цілі на майбутнє, набути сенсу життя, відкритися світові і знову довіряти людям, стати більш відповідальним.

Фізичні навантаження та соціалізація
Спорт – важлива частина реабілітації, адже таке навантаження допомагає відволіктися, зосередитись на іншому занятті. Комплекс вправ нескладний; поступово збільшуючи інтенсивність, людина зможе покращити своє фізичне здоров'я.

Звичайно, це позитивно вплине на стан, покращає імунітет, тіло стане підтягнутим, рельєфним, що, відповідно, піднімає самооцінку, підвищує впевненість у собі.

Важливий етап – соціалізація. Коли людина буквально відрізана від світу, вона не може купити наркотики. Якщо ж потрапляє у своє середнє, часом утриматися від спокуси складно. Саме тому так потрібна соціалізація. На цьому етапі відбувається формування нових життєвих цінностей, паралельно із цим проводяться групові заняття.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.