Кредитна картка чи кредит готівкою: що вибрати

Кредитна картка чи кредит готівкою: що вибрати
Перш ніж вирішувати, що краще взяти готівку за споживчою позикою або кошти з кредитної картки, слід розібратися зі специфікою цих продуктів. Вони мають і схожість, і відмінності. Загальне для кредиту та кредитної картки полягає в тому, що в обох випадках беруться гроші у банку у борг на певний термін під відсотки. Існують тарифи, договірні умови та штрафні санкції у разі їх невиконання. У цьому подібності закінчуються і починаються відмінності. До речі, порахувати кредит можна зручним інструментом, що має назву kredit kalkulyatoru.

Насамперед звичайний кредит від кредитної картки відрізняється формою надання позикових коштів. Перший варіант передбачає видачу певної суми готівки на руки або зарахуванням на банківський рахунок клієнта. З нього гроші можна зняти без комісії. Такий спосіб найбільш актуальний для тих, хто вважає за краще розплачуватися купюрами й не довіряє безготівковим платежам.

На відміну від споживчого кредиту, кредитна карта націлена саме на безготівкові операції. В принципі, з неї теж можна зняти готівку, але це невигідно через високі комісійні та втрати можливості використовувати «грейс» (пільговий період, в який не нараховуються відсотки).

Ще одним важливим моментом, що відрізняє кредитну картку від кредиту готівкою, є принцип нарахування відсотків та визначення розміру боргу. При оформленні споживчої позики відсотки за залучення позикових грошей нараховуються одразу, починаючи з дати підписання договору. Своєю чергою, власник кредитної картки не стає боржником банку доти, доки не почне витрачати гроші. Крім того, якщо кошти були витрачені та повернуті на рахунок у грейс-період, відсотки не нараховуються.

Також є відмінність у плані відновлення ліміту. Що стосується позики готівкою щоразу доведеться подавати нову заявку до банку. Карти відкриваються одноразово і до закінчення терміну їхньої дії відновлювати ліміт можна без зайвих формальностей за умови відсутності непогашених боргів.

Що легше отримати?


Щодо доступності кредитна картка перед кредитом готівкою якихось значних переваг не має. Щоб її отримати, також потрібно відповідати певним критеріям. Так, претендент має бути повнолітнім, мати українське громадянство, офіційну роботу та підтверджений дохід. Від останнього показника залежить розмір ліміту і споживчого кредиту, і кредитної картки.

Що ж до швидкості оформлення, вона залежить від конкретного банку. Деякі установи можуть видати позику протягом одного дня, тоді як на підготовку картки у будь-якому випадку піде кілька діб, хоча сам рахунок відкривається практично миттєво. Зробити запит на кредит або кредитну картку можна будь-яким способом: за допомогою візиту до офісу чи онлайн. Сьогодні кожний банк має свій офіційний сайт.
Підсумовуючи, можна сказати, що однозначної відповіді питання, що краще – кредит чи кредитна карта, немає. Вибирати слід той продукт, який найбільше відповідає конкретним цілям та завданням. Оцінюючи ту чи іншу пропозицію на предмет вигоди, варто зважити всі «за» та «проти», а також адекватно визначити власні фінансові можливості, щоб уникнути боргової залежності від банку-кредитора.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.