Чим дорожче авто, тим більший штраф: в Україні хочуть у десять разів підвищити покарання за порушення ПДР

Чим дорожче авто, тим більший штраф: в Україні хочуть у десять разів підвищити покарання за порушення ПДР
В Україні хочуть суттєво підвищити штрафи за порушення ПДР.

Так, до Верховної Ради внесли законопроєкт №7026, у якому йдеться про те, що власників автомобілів, вартість яких перевищує 85 тисяч доларів, штрафуватимуть у десятикратному розмірі, пише SUD.

У пояснювальній записці зазначено, що метою проєкту є підвищення відповідальності на дорозі для власників елітних автомобілів. Далі автори зазначають, що законопроєктом передбачено запровадження поняття “елітний транспортний засіб” – легковий автомобіль, середньоринкова вартість якого перевищує 375 розмірів встановлених законом розмірів мінімальних заробітних плат (включно). Від 1 січня розмір мінімалки в Україні 6 500 грн, таким чином елітний автомобіль, якщо ціна складає 2 437 500 грн. Тобто приблизно 85 тисяч доларів США.

Далі автори пишуть, що середньоринкова вартість елітних транспортних засобів буде визначатися Міністерством економіки України за методикою, затвердженою урядом. Ці переліки до 1 лютого кожного року будуть розміщуватися Міністерством економіки України на своєму офіційному веб-сайті сайті.

Законопроектом пропонується внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУАП) та Кримінального кодексу України (КК) та збільшити у 10 разів розміри штрафів, які передбачені КУАП за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, порушенні правил дорожнього руху, вчинені при керуванні елітним транспортним засобом.

Наприклад, на сьогодні перевищення швидкості в населених пунктах більше ніж на 20 км/год карається штрафом у 340 грн, тобто для власників елітних автомобілів ця цифра складатиме 3 400 грн за керування без прав передбачено штраф 3 400 грн, для елітних автомобілів ця цифра буде 34 тисячі грн.

Пропонується встановити, що закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію з 1 січня 2023 року, але не раніше дня введення в дію Закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо зниження оподаткування соціальних автомобілів та підвищення оподаткування елітних автомобілів".

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: ПДР, штраф
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Починати треба з авто 30 тис дол
Відповісти
Вартість маштни 85 000 доларів розбиваєм на 10 років - виходить 652 гривні амортизації в день. Це не рахуючи палива, обслуговування машини, запчастин. Та якщо в людини є гроші на таку машину - це не штраф зовсім.
Відповісти
Останні новини
Чим дорожче авто, тим більший штраф: в Україні хочуть у десять разів підвищити покарання за порушення ПДР
10 лютий, 2022, 14:47