Як українців шантажують через соцмережі

Як українців шантажують через соцмережі
В Україні з'явився новий вид афер: шахраї завантажують або виманюють у соціальних мережах відверті фотографії користувачів, а потім шантажують зображених на них людей.

У міністерстві внутрішніх справ навіть виступили із заявою, що публікувати на своїх сторінках або передавати в інтернеті відверті фотографії стало небезпечно, - пише Сегодня.

«Цей вид злочинів для України - новий. Є люди, які спеціально моніторять соцмережі, щоб знайти жертв і збагатитися за їх рахунок. У нас в області був виявлений випадок, коли дівчина познайомилася у соцмережі з хлопцем, почала з ним листуватися, подружилася з ним, а після початку відправляти йому фото приватного характеру, прикріплюючи їх на своїй сторінці. Через деякий час хлопець почав її шантажувати, вимагаючи перераховувати певні суми на свій електронний гаманець (іноді за подібне вимагають 300-400 доларів, - Авт.), А якщо цього не відбудеться, то обіцяв розмістити ці фото на «сайтах для дорослих», - розповів в.о. керівника відділу по боротьбі з кіберзлочинністю Хмельницького обласного управління МВС Олег Дядик.

Як додали у МВС, вже були випадки, коли виявляли таких аферистів, які шантажували своїх жертв змонтованими за допомогою спеціальних програм фото. При цьому шантажисти знаходять знімки, навіть якщо сторінка користувача закрита від сторонніх.

У МВС кажуть, що так заробити намагаються, як аферисти-одинаки, так і цілі групи шахраїв.

На щастя, масовості цей вид афер поки не набув.

«Виключати, що такі випадки є я не стану, але в нашій практиці такого не було», - сказав оперуповноважений управління боротьби з кіберзлочинністю МВС Михайло Стрішенець.

Багато оперативників МВС, як з центрального апарату, так і з регіональних підрозділів хоч і зареєстровані в соцмережах під своїми справжніми іменами, але ні на аватарках, ні в альбомах багатьох з них немає справжніх фотографій, лише картинки.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
От дивно це мені. Тобто "приватний танець" стриптизерці дається легко, а з публічним проблеми?!!
Відповісти
Я думаю, дівчині яка незнайомому чоловіку дасть оголене фото/відео в приватне повідомлення вже має бути пофіг куди воно дальще попаде. Адже вона ітак вже шлюха
Відповісти
Хочу повідомити, що це правда. Сама була учасником такої переписи. Спочатку шахрай попросив у мене гроші щоб приїхати до мене на зустріч. Це мене і насторожило, хоча переписку продовжувала, було цікаво. Потім неодноразово просив вислати фотку приватного характеру. Правда я на це не повилася, тому що відчувала щось в цій переписці не те. Одним словом мені вдалося його переграти. Але було цікаво.
Відповісти
Останні новини
Як українців шантажують через соцмережі
19 вересень, 2013, 08:53