Як правильно підібрати мінеральні добрива: поради та рекомендації*

Як правильно підібрати мінеральні добрива: поради та рекомендації*
Для підвищення врожайності та якості родючого шару ґрунту фермери зазвичай використовують мінеральні добрива. Їх вносять навесні, перед висадкою рослин, а також у процесі розвитку та вегетації. Підбір складів здійснюють з урахуванням різноманітних факторів, серед яких якість ґрунту, тип культури, яка вирощується, час внесення, рівень вологості та ін.


Мінеральні добрива можуть мати різний склад. Вони бувають однокомпонентними та універсальними. Останні містять весь комплекс необхідних для сільгоспкультур мікромакроелементів. Вносити їх рекомендується щороку. Це дозволяє підвищити загальну врожайність, покращити якість плодів чи зерна, продовжити термін їх зберігання. Підбір добрив слід доручити досвідченим агрономам, тому якщо ви не знаєтеся на питанні, то проконсультуйтеся з ними.


Існує кілька способів внесення добрив у ґрунт: допосівний, припосівний та післяпосівний. Перший варіант вважається основним. У такий спосіб закладають фосфорні, калійні, азотні добрива. Припосівне передбачає закладку препаратів у процесі висаджування. Післяпосівне використовується у якості підживлення при розвитку рослин. Розглянемо ці процеси уважніше.

Допосівне внесення


Подібним способом вносять як органічні (гній, торф) добрива, так і мінеральні. Основне завдання — наситити родючий шар живильними речовинами, які зберігатимуться в ньому упродовж усього сезону. Внесення проводиться механізованим способом за допомогою розкидачів. Застосовуються такі види добрив:

1. Фосфатно-калійні. Зазвичай випускаються у гранулах. Препарати вносяться в осінній період при оранці. Вони попадають на потрібну глибину, де поступово розчиняються водою. Необхідні для зміцнення та швидкого розвитку кореневої системи.

2. Азотні. Потрібні для нормального росту рослин. Їх використовують залежно від типу ґрунту. Наприклад, на піщаних вносяться нітрати, оптимальний час — перед висадкою (втрати азоту при поливі будуть мінімальними). У важких ґрунтах на посушливих територіях використовують сечовину. Зазвичай її вносять восени.

3. Калійні. Відрізняються високим рівнем розчинності. У посушливих ґрунтах зазвичай використовують сульфат калію, на часто зрошуваних — хлористий калій. На суглинках препарат додають восени раз на 2-3 роки, на пісковиках вносять щовесни.

Зазначимо, деякі добрива вносять на певну глибину, тоді як більшу частину — на поверхню поля.

Припосівне добриво та підживлення


Крім основних препаратів, які використовуються восени або навесні під час оранки, також застосовують припосівні речовини. Їх вносять безпосередньо при висаджуванні насіння або саджанців. Зазвичай до цього залучені навісні бункерні сівалки. Для поліпшення складу ґрунту використовують суперфосфат або амофос. Якщо проводиться висаджування картоплі, буряків або інших коренеплодів, то додаються калійні та азотні добрива в невеликій кількості. Для кукурудзи або інших культур, чутливих до вмісту мінералів, необхідно вносити препарати на певному віддалі від насіння. Припосівні добрива містять елементи у формі, яка легко засвоюється рослинами, тому вони швидко витрачаються у процесі росту.


Підживлення зазвичай проводиться під час вегетації. Для цього використовують калійні та азотовмісні препарати. При підборі добрив потрібно обов'язково враховувати вологість ґрунту та кількість опадів. Якщо поле розташоване в посушливому регіоні, а примусовий полив не практикується, потрібно працювати з рідкими складами. Вони зможуть проникнути на невелику глибину, що дозволить рослині використовувати їх для зростання та розвитку.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.