Біля Світязя люди не можуть приватизувати своє житло

Біля Світязя люди не можуть приватизувати своє житло
В урочищі Гушово, що у селі Світязь Шацького району, мешканці впродовж багатьох років безрезультатно намагаються приватизувати житло, у якому живуть кілька десятиліть.

Про це розповідає Волинська ОДТРК.

Ніби і влада, і пансіонат «Шацькі озера», у віданні якого ці будинки перебувають досі, не проти, але добитися свого люди не можуть з початку 90-х. Останній суд теж виявився не на користь заселенців.

Ці будинки зводилися для працівників туристичної бази, яку почали будувати ще наприкінці 60-х минулого століття. Заселили згідно з наказами.

Сам пансіонат на зиму практично законсервований, опалення відрізане, а отже, й у житлових будинках холодно.

Олексій Ханзерук, який у 70-х брав участь у спорудженні свого житла, а потім керував турбазою, у сильні морози перебирається до родичів у інше село. Каже, такі умови їм створили зумисне, аби вижити звідси.

Але чоловік не здається: це житло хоче залишити для дітей і внуків, які виросли тут.

«Сорок з лишком вже проживаю і оплачую за квартиру. Як я прожив 40 років – я повинен залишити це. Не бачу ніякої причини, щоб не приватизувати. Все на нашій стороні», – каже Ханзерук.

Люди впевнені: на землю, де стоять їх будинки, та й на самі споруди хтось наклав лапу. Адже до озера звідси метрів зо 150-200.

«Вже всі підстави є, всі докази є, що ми маємо право, що ми повинні тут жити. І штопорять в суді. Чому штопорять? Нам і самим цікаво. Відказують, що хтось тут не хоче вам дати», – розповіла мешканка Гушового Надія Москова.

Проте за більш ніж 40 років набути у власність житлову площу господарям жодним чином не вдається. Начебто і права всі за ними, і чиновники різних інстанцій не проти, а суд прохання не задовольняє.

Люди майже 20 років оббивають пороги кабінетів, і все безрезультатно. Невідомо, хто власник, адже в жодному документі він не вказаний.

«Представники ЗАТ «Волиньтурист» і обласних профспілок, які неодноразово були зі мною у суді, захищаючи право своїх структур, тим самим обмежили, я вважаю, права наших жителів на приватизацію цього житла. Претендентів інших на дані квартири не було і немає. Світязька сільська рада в цьому році розпочала розробку проекту по розширенню меж села Світязь, і однозначно, що дана територія, в котру входить пансіонат «Шацькі озера», ввійде в межі населеного пункту Світязь. І я думаю, що питання приватизації з розробкою погодження даного проекту вирішиться набагато простіше», – розповів світязький сільський голова Микола Цвид.

Претендує на майно пансіонату профспілкове підприємство «Волиньтурист», у підпорядкуванні якого турбаза й перебуває.

Директор Федір Заяць вважає її не тільки балансоутримувачем житлових споруд, а й наполягає, що увесь комплекс бази – то власність «Волиньтуриста». Проте документа, який би це засвідчив, керівник не показав.
Натомість надав акти на користування землею, де стоять будинки, але які в самому документі не позначені. Після тривалої тяганини, як розповідають люди, керівництво відомства визнало-таки їх позов і погодилося на приватизацію ними житла, в якому живуть тривалий час.

«Ми могли оформити право власності, так як ми маємо пакет документів, за що будували і хто будував ці будинки. Але жильці вважали за непотрібне, щоб на ці будинки оформляти право власності, і не впустили у свій будинок представника БТІ, і він не поміряв цього будинка згідно цих норм, які має сьогодні БТІ, і вони не виготовили технічні паспорти на ці будинки. Жильці мотивують, що це їхня власність, це їхнє особисте майно», – зазначив голова правління ПрАТ «Волиньтурист» і пансіонату «Шацькі озера» Федір Заяць.

Чому не впустили додому представника БТІ, люди пояснюють, що боялися, що це призведе до передчасної приватизації житла не на їх користь. Технічні паспорти мають, але це не підтверджує чиюсь власність.

Але у Фонді держмайна житло, про яке йде мова, як і все майно пансіонату, називають державним, оскільки колись таким вважалося все, а роль БТІ була більш формальною.

Аби довести, що турбаза з усіма будівлями належить державі, прокуратура позивається на профспілки до суду. Навіть, якщо майно не зареєстроване, це не змінює його статусу.

«Пансіонат «Шацькі озера» як знаходився у державній власності, коли стала вільна Україна, так і знаходиться. Є в них підстави. На сьогоднішній день, як закінчаться судові процеси, держава тільки працює в тому напрямку, щоб житлові будинки і гуртожитки були передані в комунальну власність, і щоб мешканці, які проживають на даний час на законних підставах, отримали у власність житло відповідно до законодавства України», – запевнила начальник регіонального відділення Фонду держмайна України у Волинській області Тетяна Маслечко.

Юрист Анатолій Мельничук твердить, оскільки люди проживають понад 10 років у квартирах, тобто по 20, 30, 40 років, то, згідно з законом, вони мають всі підстави отримати це майно.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Федір Заяць - ше той махінатор. Ой і намучаться люди з ним, бо такий ласий шмат і свої "прибутки" він явно просто так не віддасть. Подивіться на цю "ситу пику" і все зрозумієте.
Відповісти
Останні новини
Біля Світязя люди не можуть приватизувати своє житло
22 лютий, 2012, 10:27