«Ми не ображали релігійних почуттів» – організатори фестивалю театрів у Луцьку

«Ми не ображали релігійних почуттів» – організатори фестивалю театрів у Луцьку
Організатори фестивалю театрів «Мандрівний вішак» вважають, що використання руїн церкви Іоана Богослова не ображає релігійних почуттів вірян.

«Ми вагалися стосовно того чи варто загострювати дискусію, виставляючи свої аргументи на захист ідеї зіграти виставу на місці колишньої церкви. Однак, ми не маємо морального права просто відмовчатися, адже звинувачення стосуються і наших гостей – театру «Жуки» із Донецька», - йдеться в заяві, опублікованій на сайті театру «ГаРмИдЕр».

«Ми вважаємо, що використання руїн церкви для показу «Антігони» не дає жодних підстав для образи будь-чиїх релігійних почуттів. Непохитності нашим переконанням додають глядачі та учасники фестивалю, які, на відміну від Віталія Собка, бачили виставу. Отож, цитуємо деякі з них», - кажуть організатори.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ ПРО «МАНДРІВНИЙ ВІШАК»

Окрім того, на сайті опублікувалу думку доктора філологічних наук, професора Марії Моклиці щодо заяви депутата.

«Софокл — видатний драматург, засновник трагедії європейського зразка, який жив задовго до народження Христа і створення християнства. Чи міг Софокл, твір якого прозвучав на руїнах християнської церкви, осквернити це місце? У ХІІІ столітті Данте, видатний представник християнської культури, знавець Біблії і теології, у своєму видатному творі «Божественна комедія» зміг помістити в християнському раю представників грецько-римської культури, акцентувавши середньовічну легенду про відвідини пекла Христом після розп’яття: з метою врятувати найбільш достойних язичників. Минуло потому два століття, і Європа піднесла античний світ як видатну культуру, з якої сама виросла. Від часів Відродження вже ніхто не вважає античну культуру ворожою християнству. Це дві рівновеликі частини європейської культури», - каже вона.

«Трагедія Софокла утверджує високі духовні цінності, а тому не може бути наругою над християнською святинею. Крім того, театр «Жуки» хоч і експериментальний, але виявив максимальну чемність щодо першоджерела, слідував і духу, і букві Софокла. Судячи з атмосфери, самі руїни не мали нічого проти цієї постановки. Втім, у всі часи політики користувалися релігією задля власної мети. Згадаємо, як ще не так давно у храмах нашого міста розміщували спортзали, склади і клуби, і змовчимо про осквернення», - вважає фахівець.

Насамкінець додали думку учасника фестивалю з Києва Антона Камашева.

«Театр в наше время, зачастую, несет в себе больше света и добра, чем церковь, как это не прискорбно! Я верующий православный, но не считаю оскорбительным для своих религиозных чувств тот факт, что театральная постановка игралась в Храме! Да и прошли, слава Богу, уже давно те времена, когда всех актеров по определению считали грешниками!», - висловився митець.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 7
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Це позиція не оргкомітету фестивалю, а одного із його співорганізаторів — театру «Гармидер»
Відповісти
ну стосовно церкви то значною мірою так. сучасна церква радше нагадує бізнес-проект. не дарма час від часу спалахують гучні скандали про життя служителів. та і масова забудова церквами усіх вільних просторів, парків і скверів - це дикунство. вибачте, але від кількості церков на квадратний кілометр люди не стали моральніші і духовніші. ну є в нас повно церков, а люди живуть як покірні раби.
Відповісти
Церква здається недцюча?

Отже. Для початку церквам (усім) було би непогано навчитись оскверняти обличчя міста недолугими антиестетичними перебудовами, а історичних споруд, якими вони користуються.

Взагалі дивно чути про таке мракобісся в 21 ст. в країні, що прямує в Європу.
Відповісти
І ще. Думаю, ні в учасників, ні в організаторів, ні в глядачів, впевнений, - не було бажання осквернити церкву. Але такими заявам церква радше налаштовує суспільство проти себе.
Відповісти
так це ж не церква - розкольники...ні одна православна церква не визнає кп..там натурально дикуни
Відповісти
між цервою, вважай - релігією, та вірою велика прірва.
от чому піп обовязково повинен мати бороду? як це впливає на богоугодність?
Відповісти
Взагалі такі абсурдні заяви церковника можна було лишити без коментаря. Батюшка повинен зрозуміти, що подібні недолугі заяви роблять погану послугу і йому, і іміджу його церкви і зовсім не асоціюються зі збереженням духовності.
Відповісти
Останні новини
«Ми не ображали релігійних почуттів» – організатори фестивалю театрів у Луцьку
03 жовтень, 2013, 08:58