У Ковелі розвалюється пологовий будинок

У Ковелі розвалюється пологовий будинок
Влада Ковеля за три роки не знайшла грошей на ремонт корпусу пологового будинку.

Господарчий корпус – це будівля, в якій функціонують харчоблок, дві пральні та дезінфекційна камера, що забезпечують роботу структурних підрозділів Ковельського міськрайонного територіального медичного об’єднання: пологового будинку на 130 ліжок та інтегрованих в єдиний комплекс – відділення анестезіології з шістьма ліжками інтенсивної терапії, регіонального відділення інтенсивної терапії новонароджених і недоношених на шість ліжок та дитячої лікарні на 45, - пише Волинь-нова.

Нині його подальша експлуатація загрожує життю і здоров’ю людей.

Ще влітку 2010 року місцеві медики домоглися у ковельської влади створення представницької комісії, яка, за їхнім наполяганням, визнала об’єкт аварійно небезпечним. Як зазначали фахівці, у цій тридцятилітній споруді можливе виведення з ладу комунікацій та обвал стін, а причиною їх просідання є відсутність під ними фундаменту.

На початку 2011–го медики вкотре ініціювали перед владою чергове комісійне обстеження. У зверненні до ковельського міського голови йдеться: «Протягом останніх двох місяців відбулося зміщення приміщення на шість сантиметрів, частково обвалилася штукатурка і розійшлася стіна в харчоблоці».

У «відписці» з «білого дому» — минулорічні висновки про те, що внаслідок просідання стін «розкрилися» тріщини, а саме просідання «зумовлене недостатньою несучою здатністю фундаментів». Стіни у приміщенні, де щодня перебувають десятки людей, і сьогодні тримаються, по суті, на чесному слові, а «умови праці» тут можна назвати відверто екстремальними.

Торік у квітні голова облдержадміністрації Борис Клімчук щодо проблем корпусу зауважив: «Ми запланували цього року виділити мільйон гривень з обласного бюджету на реконструкцію... Ми знаємо цю проблему, і місту потрібно допомогти».

А невдовзі адміністрація Ковельського МТМО отримала відповідь за підписом начальника департаменту фінансів облдержадміністрації Ігоря Никитюка, у якій вказувалося, що «можливості щодо залучення на цю мету коштів обласного бюджету на даний час відсутні».

«Незважаючи на наші систематичні звернення до органів влади різних рівнів та підтримання стану приміщення господарчого корпусу власними силами, подальша експлуатація унеможливлює його нормальну діяльність. Оптимальним шляхом вирішення проблеми є перерозподіл деяких капітальних видатків міського бюджету з визначенням їх як другорядних, з максимальною акумуляцією коштів на фінансування капітального ремонту харчоблоку та пральні як пріоритетного, з огляду на необхідність життєзабезпечення надзвичайно важливої для міста служби охорони материнства і дитинства», – вважає головний лікар Ковельського МТМО Олег Самчук.

За офіційною інформацією міськвиконкому, коштом міста 2011 року Ковельське МТМО виготовило проектно–кошторисну документацію на проведення капітального ремонту, додатково на ремонтно–будівельні роботи цього об’єкта було виділено та використано 100 тисяч гривень. А загалом на все потрібно 3 мільйони 632 тисячі гривень.

Як стверджують чиновники, «питання про виділення коштів для капітального ремонту розглядали під час формування міського бюджету на 2011—2013 роки, але у зв’язку з обмеженим фінансуванням виділити такі гроші з міського бюджету немає можливості, а додаткові джерела надходжень до міського бюджету відсутні».

Цього року вже профспілкова організація МТМО звернулася з листом до Ковельської міської ради, знаючи, що на пленарному засіданні депутати мають вносити зміни до міського бюджету на 2013 рік. Мінімальне бюджетне фінансування будівельних робіт зовсім не розв'язує проблеми аварійності будівлі, а навпаки, через затягування з комплексним капітальним ремонтом призводить до ще більшого погіршення стану приміщення.

Профспілка запропонувала профінансувати першу чергу будівельних робіт за рахунок перенесення видатків бюджету розвитку від інших розпорядників на міський відділ охорони здоров’я. Медичні працівники вочевидь не згідні з чиновницькими висновками щодо браку коштів у місцевій скарбниці й пропонують «слугам народу» перерозподілити бюджетні фінанси, знявши їх із уже затверджених міськрадою, так виглядає – першочергових, видатків з будівництва нових гаражів, чергового капремонту владних кабінетів тощо.

Таких розпорошених, між рядками «обмеженого фінансуванням» міського бюджету, коштів профспілка «відшукала» 2 мільйони 350 тисяч гривень.

Хоча з моменту звернення уповноваженої двохтисячним трудовим колективом МТМО громадської організації минуло півроку, а міські депутати п’ять разів розглядали та затверджували різні зміни до поточного бюджету, до порядку денного півдюжини пленарних засідань сесії міськради його, по суті, не внесли, а на офіційний лист не відповіли й понині. Вперто не бажаючи вкладати бюджетні гроші у свою ж комунальну будівлю, міське керівництво затято шукає наївних зовнішніх «інвесторів».

«Виконавчий комітет Ковельської міської ради неодноразово просив голову облдержадміністрації посприяти у виділенні коштів з обласного бюджету для співфінансування капітального ремонту господарчого корпусу пологового будинку, але реакції так і не дочекалися. Згідно зі статистичними даними, в пологовому будинку міста Ковеля лікуються та народжують жінки з Ковельського, Ратнівського, Старовижівського та Турійського районів. Ковельський міськвиконком щороку звертається до голів згаданих районних рад із проханням відшкодувати витрати, щоб ці кошти спрямувати на ремонт господарчого корпусу, проте відповідь одна: співфінансування неможливе, бо нема грошей», – каже перший заступник ковельського міського голови Анатолій Трофимук.

І поки медики безрезультатно добиваються фінансування задля належного функціонування регіонального центру материнського та дитячого здоров’я, на головній площі міста залізничників, під вікнами влади, з неабияким розмахом вкотре поміняли бруківку.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
ковельський пологовий-це жахіття!як споруда,так і персонал! один Легеза чого вартий-це не лікар,а монстр!
Відповісти
Останні новини
У Ковелі розвалюється пологовий будинок
04 жовтень, 2013, 11:09