На Волині виявили поховання розстріляних НКВД поляків. ВІДЕО

На Волині виявили поховання розстріляних НКВД поляків. ВІДЕО
Масове поховання польських вояків виявили українські та польські археологи під час спільних розкопок у Володимирі-Волинському.

За медальйонами, кокардами на кашкетах та ґудзиками загиблих з’ясували, що у могилі – останки майже 300 солдатів та офіцерів Війська польського. Історики припускають – усі вони стали жертвами НКВС після приходу Радянської влади на західні терени України у 1939 році, ‒ йдеться в сюжеті 5 каналу.

Археолог Тарас Верба на території Володимир-Волинської тюрми, зведеної позаминулого століття, працює близько 3 років. Каже, знали, що можуть знайти поховання – з огляду на призначення споруди. Однак, настільки масового – не очікували. У могильній ямі приблизно 5 на 6 метрів виявили останки близько 300 поляків. За словами фахівців, найімовірніше – людей розстріляли поза межами поховання, у яму ж скинули мертві тіла.

Археологи кажуть: ідентифікувати усіх жертв поіменно – неможливо. Адже усі знайдені у братській могилі речі – повсякденного вжитку: гребінці, окуляри, олівці, однак, є й винятки.

Загалом, на території Володимир-Волинської тюрми знайшли 7 поховань періоду Другої світової війни. Кажуть ‒ там розстрілювали як енкаведисти, так і нацисти. Археологи дослідили 4 могили. Кажуть, у перших трьох ‒ останки українців, євреїв та поляків. Останнє, 4-те поховання – майже виключно польське.

Знахідкою зацікавилася і польська сторона. Археологічна група Ради охорони пам’яті, боротьби і мучеництва республіки Польща – співпрацює з українцями над встановленням осіб загиблих.

«Ми знайшли військові ґудзики, поліцейські шапки, багато черевиків вояків. Також виявили інші речі, які свідчать про те, хто тут похований», ‒ розповідає представник Ради охорони пам’яті, боротьби і мучеництва республіки Польща Домініка Семінська.

Виявлені останки нині перебувають на експертизі в антропологів – ті намагаються достеменно з’ясувати кількість похованих. До кінця року обіцяють завершити роботу, потому – тіла перепоховають на цвинтарі Володимира-Волинського. В останню путь їх проведуть представники чотирьох релігійних конфесій – української православної церкви, греко-католицької й римо-католицької церков та юдейські священики.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: історія
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині виявили поховання розстріляних НКВД поляків. ВІДЕО
25 жовтень, 2013, 13:03