«Втеча» голови Луцької райради: відповіді на деякі поширені запитання

Минулої суботи, 13 травня, інформаційний простір Волині сколихнуло відео, у якому голова Луцької районної ради Олександр Омельчук повідомив про рішення скласти повноваження і виїхати за кордон.

Він запевняє, що протягом 8 місяців на нього тиснули, погрожували вчиненням провокацій тощо. Але не називає конкретних імен та не подає з приводу цього заяв до поліції.

Із того часу соцмережах було безліч обурливих коментарів про те, як Омельчук зміг виїхати, а у ЗМІ та розмовах його вже називають ексголовою райради.

Чи дійсно Олександр Омельчук – вже колишній голова райради?

Ні. Згідно із законом «Про місцеве самоврядування», для того, аби його повноваження були складені, Луцька районна рада має скликати позачергову сесію й депутати мають проголосувати за відповідне рішення.
Відповідно до частини 2 статті 55 закону «Про місцеве самоврядування», голова ради вважається звільненим з посади з дня припинення ним депутатських повноважень або повноважень голови.

До речі, звільнення особи з посади голови ради не має наслідком припинення нею повноважень депутата цієї ради. Утім, як ми знаємо, Омельчук виявив бажання скласти і депутатський мандат.

Чи є заява від Омельчука про складання повноважень?


Ні. Як повідомили Інформаційному агентству ВолиньPost у коментарі в пресслужбі райради, станом на 17 травня, власноруч написаної Омельчуком заяви у раді немає. Для того, аби могли зібрати позачергову сесію та обрати нового очільника, вона таки мусить бути отримана радою.

Хто наразі виконує обов’язки голови Луцької райдади?

Виконувачем обов'язків голови Луцької районної ради наразі є Андрій Лев, заступник Олександра Омельчука.

Як обиратимуть нового голову ради?

Відповідно до статті 55 закону України «Про місцеве самоврядування» голова районної ради обирається відповідною радою шляхом таємного голосування з числа її депутатів на строк повноважень ради.

Як Омельчук виїхав за кордон?

Постановою Кабінету міністрів України на період воєнного стану виїзд за кордон для депутатів і держслужбовців заборонений. У коментарі виданню ВСН заступник голови райради Андрій Лев каже, що це було звичайне стандартне відрядження. Мовляв, Омельчук так вже виїжджав за кордон раніше і дійсно неодноразово привозив гуманітарну допомогу. Він пояснює, що оформлює відрядження апарат, а не голова.

З приводу інших запитань та оцінки правомірності дій Олександра Омельчука у райраді зауважили, що коментуватимуть ситуацію у публічній площині пізніше.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
«Втеча» голови Луцької райради: відповіді на деякі поширені запитання
17 травень, 1919, 17:23