«Біле братство» могла створити держава, ‒ ЗМІ

«Біле братство» могла створити держава, ‒ ЗМІ
Створення та діяльність секти "Біле братство" могло фінансуватися з державної казни, - пишуть ЗМІ.

Події 1993 року, коли адепти секти ледь не вчинили самоспалення на Софійській площі Києва, сколихнули не лише Україну, - йдеться у сюжеті ТСН. Тиждень.

Гудів увесь пострадянський простір. Заголовки перших шпальт газет та телевізійні новини розпочинались однаково: "Українських богів заарештували".

Марія Деві Христос
та її пророк і законний чоловік Юрій Кривоногов, відомий як Іоан Свамі, не просто обдурили тисячі людей. Після подій поблизу Софії в СІЗО та психлікарнях опинилися близько семиста адептів братства. Деякі були на межі смерті, адже відмовлялись від їжі, наважувалися на самогубство і втрачали найменший зв'язок із реальністю.

У 1996 році гучний судовий процес, який самопроголошена Богиня не раз намагалася перетворити на служіння собі, все ж поставив крапку на діяльності Марини Цвигун. Вона отримала чотири роки за ґратами, Кривоногов - сім. Проте та справа відповіді на головне запитання так і не дала.

"Ніхто великого аналізу з висновками не провів: чому це виникло, чому це розвивалося і чому ніхто не реагував", - зауважив заступник речника МВС у 1993 році Олександр Наумов.



Саме з огляду на це, колись активний учасник тих подій від МВС, а нині полковник на пенсії Олександр Наумов і підозрює, що "Біле братство" - не просто велике збіговисько фанатиків, а контрольований експеримент.

"Коли держава знаходиться у стані кризи, коли не виплачуються пенсії, магазини напівпорожні, черги за продуктами, раптом увага всієї маси відволікається на іншу проблему - "Біле братство", - зазначив Наумов.

Додатковим підтвердженням своєї підозри він уважає занадто м'які покарання для лідерів "Білого братства", яких засудили фактично за хуліганство і майже відразу амністували. За ґратами винуватці провели менше року. Та основний аргумент існування спецоперації - це Юрій Кривоногов.

Цей пророк з іменем Іоан Свамі виявився науковим співробітником Академії наук СРСР. Його лабораторія досліджувала вплив на людську свідомість. На відміну від опальної дружини, після закінчення проекту "Біле Братство" він різко відхрещується од "білих" учень і зникає.

За інформацією ТСН, Кривоногов швидко змінив прізвище на Сільвестров, розірвав усі колишні зв'язки, переїхав до Донецька і потім ніби розчинився.

Утім, це ще не всі аргументи штучного створення секти. Виявляється, що кандидаток на роль "Матері Світу" було три. Марина Цвигун була нічим непримітною жінкою, аж доки не потрапила до людей у білих халатах. У витягу з секретної оперативки зі справи по Цвигун йдеться: "У 1990 році внаслідок ускладнення, викликаного хірургічною операцією, Марина Цвигун, за якою до цього часу не спостерігалося значної релігійності, почала "звертатися до Бога".

Тож до фахівця із психологічних маніпуляцій Кривоногова потрапила не просто лабораторна мишка, а вже готовий до ролі Матері Світу об'єкт. У травні 90-го вона вперше потрапляє до нього на лекцію, 15 серпня вже виходить заміж за нього. А ще за три місяці світу було представлено новий містичний продукт.

"Я Матір Світу, яка сьогодні мстить за муки свого сина, за страждання дітей божих", - мовила Марія Деві Христос.

Творіння Кривоногова виявилося живучим. Вона змінила ім'я, ставши Вікторією Преображенською, та імідж - тепер вона письменниця, художниця і навіть співачка.

Змінились і методи: Богиня підкорює соцмережі, легально виступає перед студентами університетів у Санкт-Петербурзі, Москві, Дніпропетровську, Черкасах та Києві. Також перед нею відкрито і телебачення, до того ж державне.

"Вас чекає благодатний час. Шоста раса - це час золота, світла. Ви будете пересуватися повітрям, ви будете спілкуватися телепатично, ви будете трансформуватися", - запевняє слухачів уже Вікторія Преображенська. Складається враження, що все це комусь потрібно.

Повторення сценарію 93-го в Україні з її найбільш лояльним у світі законодавством до будь-якої релігійної діяльності - не лише можливе, а й невідворотно, - твердить науковець Олена Ліщинська. Вона вісім років досліджувала деструктивні культи і твердить, що більшість сучасних тоталітарних сект базуються на методах розроблених "Білим братством". Тільки тепер вони знають, як уникнути наслідків.

"Перейменовуються і перереєстровуються, і таким чином все одно роблять свою справу. Будь-який лідер секти створює її для того, щоб експлуатувати тих людей", - застерігає співробітник інституту Соціальної та політичної психології Олена Ліщинська.

В Україні вже сотні родин, які розбиває і калічить секта. 20 років тому Богиня скалічила життя навіть своїм найріднішим людям. Свого першого чоловіка Миколу та сина Віталія вона лишила без дружини і мами.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
«Біле братство» могла створити держава, ‒ ЗМІ
11 листопад, 2013, 09:15