Перетворити ВНУ у Східноєвропейський університет надумав Янукович

Перетворити ВНУ у Східноєвропейський університет надумав Янукович
Конференція трудового колективу Волинського національного університету імені Лесі Українки підтримала ініціативу перетворення свого вузу у Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки.

Відповідну ухвалу збори делегатів трудового колективу прийняли 28 лютого.

Окрім цього, в ухвалі зазначено, що ВНУ клопочеться перед Міністерством освіти, науки, молоді та спорту про створення робочої групи і розробки концепції перетворення ВНУ у Східноєвропейський національний університет.

Як стало відомо на зборах трудового колективу, ініціатива перетворення ВНУ у Східноєвропейський університет належить Президенту України Віктору Януковичу. Окрім того, прем'єр-міністр Микола Азаров доручав Міністерству освіти, науки, молоді та спорту вивчити таку можливість виходу волинського вузу на міжнародний рівень.

Студмістечко, конкуренція, наукові лабораторії

Збори вирішили також підтримати пункт про консолідацію наукового, освітнього потенціалу вузів 1-4 рівня акредитації на базі новоствореного СЄНУ.

Реорганізація також передбачатиме створення студентського містечка на вулиці Володимирській у Луцьку на площі у більш як вісім гектарів.

Проректор з наукової роботи Волинського університету Анатолій Цьось зазначив, що перетворення університету дозволить проводити грантові дослідження, комерціалізувати наукові розробки, створити лабораторії для винаходів, патентування, які в подальшому можна продавати, а також поширення наукових ідей у Європі вчених з Волині.

Малюйте концепцію, - губернатор

«Коли б ви мене спитали, що таке Східноєвропейський національний університет, – я не знаю. Don’t know станом на цей день», - сказав присутній на зборах голова Волинської облдержадміністрації Борис Клімчук.

«Я розумію, що це щось грандіозне, адреналінове, шикарне, але що це? Ми повинні мати концепт. Але не просто загальні речі, а як ми хочемо цим університетом увійти в сформований ринок освітніх послуг, не тільки Волині а й сусідніх областей і якщо Східноєвропейський університет, то Польщі і близького і дальнього зарубіжжя», - зазначив Клімчук.

Він сказав, що перетворення університету повинне початися з формування концепції, яка чітко окреслюватиме можливості трудового колективу, необхідні умови для студентів, наявність кадрів для викладання іноземними мовами, умови залучення іноземних студентів та викладачів.

«Ви класний заклад на Волині, поза конкуренцією. Але тільки на Волині. Мене це не влаштовує. Доля і Президент України дає вам шанс», - зауважив Борис Клімчук.

Перші «намітки» того, як має виглядати майбутнє університету, керівництво вузу має представити до середини квітня 2012 року, - домовилися на зборах.

Все бюджет не потягне

Зі слів губернатора, переформатування вишу дозволить створити схеми залучення коштів з державного бюджету та Європейського Союзу. Окрім цього, воно зміцнить конкурентоспроможність вишу і поліпшить умови навчання для студентів. Зокрема, завдання розбудови інфраструктури, яка частково, на думку губернатора, повинна існувати за рахунок приватного бізнесу.

«В проектуванні сміливо йдіть на державно-приватне партнерство. Безумовно, вам треба буде внедряти туди бізнесові проекти. Все бюджет не потягне. Драйв і дискотеки бюджет не повинен організовувати. Аквапарки – теж не бюджетне діло. Басейни, сауни – теж не бюджетне діло. Тут підпускайте бізнес, але лише добропорядний», - зауважив губернатор.

ЛНТУ + ВНУ = ?

Щодо злиття вузів ЛНТУ та ВНУ, про яке неодноразово припускали у ЗМІ, то, зі слів Бориса Клімчука, все залежатиме від ринкових та конкурентних умов.

«Ради Бога. Знаєте, життя все зіллє. Ринок – штука дуже жорстка і в ринку виживає сильніший», - зазначив губернатор.
Він вкотре згадав про конфлікт за Будинок офіцерів у Луцьку, який хоче мати ЛНТУ для своїх потреб.

«Якщо мене хтось переконає, що Будинок офіцерів – це навчальний корпус для факультету дизайну, то я його переконаю, що він дуже близький до статусу Папи Римського. Там моя задача: будемо робити хорошу філармонію», - заявив голова Волинської ОДА.

Натомість ректор ВНУ Ігор Коцан вважає, що об’єднуватися повинні лише сильні зі слабкими вузами. Хоча й каже, що майбутній Східноєвропейський національний університет, якщо такий буде, прийматиме під своє крило усіх.

«Я за те, щоб об’єднувалися сильний і слабкий університет. Ми вважаємо себе сильним, ЛНТУ вважає себе сильним, іншого профілю. Я думаю, що не потрібно нам з ними об’єднуватися. Хай вони розбудовують технічні спеціальності і будують свій університет», - зазначив Коцан.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: ВНУ
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Якщо робити те про що розповідає Коцан та ректорат то при трансформації прийдеться звільнити більшу частину викладачів бо вони за рівнем підготовки не відповідають статусу Східнєвропейського університету. Після цього завезуть поляків та киян, які отримають житло від університету. Хтось буде збагачуватися на будівництві та перерозподілі власності.
Відповісти
Василь, однозначно!
А для чого все це затіяно?
Відповісти
нєєє....не треба зливати два університети
що це буде-поступали в один,а вийдем зовсім з іншого університету...
Відповісти
Чому Східноєвропейський? Яник і Азаров охринів напевно... Не потрібно тут російськомовних викладачів. А в цьому я більш як впевнений буде приділятись багато уваги!!! Чому не Західноукраїнський Європейський ніверситет ім Л. У.? В мене немає довіри до цієї влади. Тільки що вміють то красти і брехати...
Відповісти
Останні новини
Перетворити ВНУ у Східноєвропейський університет надумав Янукович
28 лютий, 2012, 19:37