Міліція Луцька не повідомила, за скільки купила велосипеди

Міліція Луцька не повідомила, за скільки купила велосипеди
У луцькому відділку міліції "засекретили" інформацію про тендер, за результатами якого правоохоронці придбали велосипеди.

Цю інформацію та дані про закупівлю одягу для роботи велопатрулів віднесли до службової, - пише Четверта влада.

Журналістів цікавило те, скільки ж велосипедів і якої марки закупили для луцьких міліціонерів та яка вартість кожного з них, хто їх постачав і хто пошив спецформу для велопатрулів.

У відповіді на інформаційний запит за підписом начальника Луцького міського відділу Василя Марчишака вказано, що це службова інформація, тому мають право відмовити на законних підставах.

Відмову обґрунтовують Законом України «Про доступ до публічної інформації» та наказом МВС України від 14.05.2012 р. № 423 (п. п 14.1, 14.3, 14.5 розділу XIV).



Медіа-юрист та медіа-тренер Олександр Бурмагін переконаний, що віднесення запитуваної інформації підзаконним нормативно-правовим актом до службової не відповідає нормам Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Зокрема, вимозі частини 5 статті 6, яка чітко передбачає, що: «Не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно».

Крім того, зазначений закон містить перелік ознак, яким повинна відповідати службова інформація. У пункті 1 частини 1 статті 9 передбачено, що до службової може бути віднесено інформацію, яка містить сукупність наступних ознак: «що міститься в документах суб`єктів владних повноважень, які становлять внутрівідомчу службову кореспонденцію, доповідні записки, рекомендації, якщо вони пов`язані з розробкою напряму діяльності установи або здійсненням контрольних, наглядових функцій органами державної влади, процесом прийняття рішень і передують публічному обговоренню та/або прийняттю рішень».

Тому журналісти готують скаргу начальнику УМВС України у Волинської області Олександру Терещуку з приводу ненадання публічної інформації.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
напевно закупиили велосипеди типу по пару тисяч грн кожен а насправді за кілька сот гривень. а остача комусь в кишеню пішла тому і інформація службова. що ж тут неясного
Відповісти
Кількість велосипедів і їх марка - дійсно, службова інформація, а от ціна велосипедів - не відноситься до службової інформації.
Відповісти
)))))))))))
Відповісти