Через бюрократів на Волині люди «їдять радіацію»

Через бюрократів на Волині люди «їдять радіацію»
Через затримку Держказначейством грошей у Горохівській райлікарні не можуть використовувати новий рентгенапарат, натомість користуються старим - набагато шкідливішим.

Загалом для лікарень області закупили 6 діагностичних рентген-апаратів, та поки розрахувалися лише за 2, повідомляє Факти.ICTV.

Коли отримають решту грошей - ніхто сказати не береться.

Рентген-апарат у Горохівській лікарні встановили ще рік тому. Та він припадає пилом.

Гроші за нього досі не заплатили постачальникові, і той забороняє користуватися апаратом. А сотні пацієнтів змушені годинами стояти в довгих чергах і отримувати шкідливе опромінення.

На цифрове діагностичне обладнання в лікарні чекали 5 років. Це дорогий іноземний апарат, який робить точний знімок за кілька хвилин. А головне - він набагато безпечніший для пацієнтів і медиків.

«Нашу роботу спростить у два рази – швидше буде відпускатися хворий, ми будемо менше контактувати зі шкідливими речовинами, зменшиться радіаційне навантаження на хворих і на обслуговуючий персонал, набагато точніше та якісніше будуть проводитися обстеження», - пояснює рентген-оператор Валерій Майко.

Рентген-апарат коштує майже 650 тисяч гривень. Для нього обладнали спеціальну кімнату, яка відповідає усім санітарним вимогам, витративши на ремонт майже 100 тисяч гривень. Техніка готова, та працювати не можна.

«Він виключає роботу з рентгенівською плівкою, з проявниками, які шкідливі для медпрацівників, і якість знімків на цифрових апаратах значно краща. Готові до роботи, навчені фахівці, тільки чекаємо дозволу від компанії, яка обслуговуватиме обладнання», - пояснює головний лікар Горохівської центральної районної лікарні Валерій Коба.

Чиновники твердять - у простої медобладнання їхньої вини немає. Гроші, вочевидь, затримує казначейство. Про ситуацію щомісяця звітують профільним міністерствам.

«Рахунки на держказначейство у Волинській області були подані, зареєстровані, але не з нашої вини не були доставлені проплати до постачальників. Вони сьогодні чекають, так як і ми чекаємо», - каже в.о. начальника управління охорони здоров’я Волинської облдержадміністрації Валерій Кацаман.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Через бюрократів на Волині люди «їдять радіацію»
13 листопад, 2013, 17:27