Банкам заборонять наймати колекторів і нав’язувати нотаріусів

Банкам заборонять наймати колекторів і нав’язувати нотаріусів
Проект закону «Про споживче кредитування», що знаходиться на розгляді в парламенті, передбачає розширення прав позичальників у вирішенні з банками кредитних суперечок, а також заборонить банкірам «вибивати» гроші з боржників.

Про це інформує ТСН.

«Фінустанови намагаються максимально завуалювати комісії та інші додаткові витрати споживачів, пов'язані з обслуговуванням кредитів. А, так звані, «штрафні санкції» за дострокове погашення або розірвання кредитного договору - для деяких банків норма», - пояснила старший юрист міжнародної юридичної групи AstapovLawyers Юлія Яшенкова.

Проте, завдяки законопроекту українські позичальники можуть отримати карт-бланш у відносинах з банками.

Для цього позичальнику необхідно буде довести, що надана йому на момент укладення кредитного договору інформація була неповною. І він не укладав би його на настільки невигідних для себе умовах.

При цьому позичальник звільняється від виплати відсотків по кредиту та інших платежів, пов'язаних з його обслуговуванням і погашенням.

Законопроект встановлює й інші положення, що відкривають для позичальників способи захисту від «кредитної кабали». Серед них - право позичальника укладати договори на додаткові і супутні послуги у обраної ним особи.

Для прикладу, фінустанови більше не зможуть примусити клієнтів користуватись послугами нав'язаних і найчастіше дуже дорогих нотаріусів, страхових компаній, оцінювачів.

Фінансовим установам також буде заборонено залучати послуги колекторських компаній для забезпечення повернення позик за кредитами на суму до 5 мінімальних заробітних плат.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У вогні загинув чоловік
29 лютий, 2012, 14:44
Банкам заборонять наймати колекторів і нав’язувати нотаріусів
29 лютий, 2012, 14:28