У центрі Луцька перевірили укриття: результати вражають

У центрі Луцька перевірили укриття: результати вражають
Група громадського моніторингу «ОЗОН» розпочала моніторинг укриттів у Луцьку. Волонтери кажуть: ситуація невтішна. З перших чотирьох перевірених сховищ лише два були відчинені.

24 жовтня координаторка групи моніторингу Іванна Мальчевська разом з волонтерами правозахисної організації «Центр громадянських свобод» перевірили чотири укриття, які знаходяться на проспекті Волі, інформує "Конкурент".

Це вже друга Національна кампанія з моніторингу. Перша стартувала у листопаді 2022 року. Зацікавленість сховищами зумовила трагедія у ніч на 1 червня: в Києві троє людей під час повітряної тривоги загинули, бо не змогли потрапити в укриття. Вхід до нього був зачинений.


Волонтери ОЗОНу перевірили захисні споруди у Києві, Одесі, Миколаєві та Черкасах. Також програма стартувала у Львові та Ужгороді.

Укриття оцінювали за такими критеріями:

- наявність вказівного знаку «Укриття»
- доступність укриття
- справне електропостачання
- наявність запасу питної води
- вентиляція приміщення
- наявність каналізації
- та чи не перебуває укриття в аварійному стані

Моніторинг показав, що укриття не завжди відповідають вимозі безобмеженого доступу.

З чотирьох укриттів, група могла потрапити лише до двох. Двері до сховищ на проспекті Волі №6 та №8 були зачинені. Коли ж волонтери зателефонували до відповідальної особи, той відповів, що відчинити укриття не зможе, бо наразі не перебуває в місті.

Укриття на Волі, 6 не відповідало критерію впізнаності. На адресній табличці значилося, що будівля записана під номером 8.

Наступне укриття розташоване на проспекті Волі №11. Іванна Мальчевська відзначила справне електропостачання в сховищі та запаси води. Укриття оснащене туалетом, холодильником з морозильною камерою, праскою та пральною машиною. Проте стільці для відвідувачів сховища чомусь були зачинені за ґратами на замку.

В укритті на проспекті Волі №9 групу волонтерів зустріли не дуже радо. У ньому на той час перебувала мешканка будинку пані Світлана. Жінка неохоче відповідала на запитання про захисну споруду, пояснюючи це тим, що про це потрібно завчасно домовлятися з житлово-комунальним підприємством.

В укритті були запаси питної води, наявний санвузол, є доступ до інтернету.

«Раніше підвал утримувала міська рада, тепер він стоїть на балансі ЖЕКу. Якщо комусь потрібно ним скористатися, то телефони пожильців постійно працюють. Але постійно тримати укриття відкритим ми не можемо, бо тут зберігаються речі, які приносили мешканці будинку, щоб “одомашнити” підвал», – зізналася Світлана, жителька будинку.


Моніторинг укриттів у Луцьку ще триватиме. Координаторка проєкту сказала, що з результатами аналізу звернеться до міської влади.

«Волонтери центру вже відвідали кілька укриттів Луцька. На карті захисних споруд їх 101, а в переліку від міськради – 92. Їх не так багато і це проблема. Не в кожному підвалі житлового будинку є укриття, вже не кажучи про те, чи воно добре облаштоване. Умовно, 30% з них – ті, які знаходяться на території заводів, підприємств і т.д. Нам туди важко потрапити без дозволу ДСНС», – охарактеризувала ситуацію Іванна.

За словами менеджерки проєктів центру свобод, значна частка укриттів знаходиться в навчальних та медичних закладах. Доступ до них в першу чергу надається працівникам, учням, пацієнтам. А цивільних захисних споруд мало.

Члени Центру громадянських свобод наголошують: варто вже готуватися до можливих масових ракетних ударів по містах та інфраструктурі, аби київська трагедія не повторилася.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Як підвал може стояти на балансі "Жеку",от як?Бо згідно Закону України і Постанови міськради(2016)-це є спільним майном власників квартир і балансоутримувачем є співвласники.Крапка.Не пишіть маячню.
Відповісти