В Україні можуть дозволити чоловікам виїжджати за кордон: названо умови

В Україні можуть дозволити чоловікам виїжджати за кордон: названо умови
В Україні чоловікам хочуть дозволити виїжджати за кордон під час дії воєнного стану, але звісно, за певних умов. Законопроєкт уже зареєстрували у Верховній Раді, проте на голосування ще не виносили.

Про це інформує ТСН.

Спокійно виїжджати, а головне законно, й так само повертатися до України, не турбуючись про ймовірну відповідальність за незаконний перетин кордону. Законопроєкт №8029, який має дозволити це робити з’явився в Раді не так давно, його зареєстрував нардеп від фракції “Слуга народу” Георгій Мазурашу.

У документі пропонується внести зміни до правил перетину кордону під час воєнного стану й надати право виїзду всім військовозобов’язаним чоловікам віком від 18 до 60 років, за наявності хоча б одного документу із запропонованого переліку.

Отож, на руках має бути: рішення органу державної влади про офіційне відрядження за кордон, це стосується як гуманітарних вантажів, для навчання чи вступу до закордонного вишу. Письмове погодження на виїзд за кордон також може надати сам Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки. Якщо ж ви не підпадаєте під жодну з категорій, яка має право на виїзд, то вихід все одно є.

Якщо законопроєкт ухвалять, то для законного перетину вам потрібно буде відкрити рахунок в одному з державних банків України з гарантійним внеском у 12 945 гривень, а потім щомісяця, під час перебування за кордоном, на рахунок потрібно вносити 1 306 гривень 50 копійок, водночас банку потрібно дати дозвіл перераховувати ці внески на спецрахунок Збройних Сил України.

До речі, вигадали й як вчинити з тими, хто знайшов не зовсім законний спосіб виїхати за кордон.

Такі собі “добровільні внески” потрібно буде сплатити усім, хто захоче повернутися в Україну і не зможе довести законність свого виїзду. Це також пропонують вирішувати фінансами. Але таким чоловікам з гаманця потрібно буде дістати більше грошенят.

За кожен місяць поза межами України вони мають перерахувати на спецрахунок ЗСУ по 25 890 гривень. Нагадаємо, що заборонили чоловікам виїжджати за кордон з першого дня повномасштабного вторгнення, з того часу суспільство розділилося на два табори: одні з таким рішенням згодні, адже вважають, що всі чоловіки мають захищати країну, інші рішення вважали незаконним. Про це, до речі, твердили й адвокати.

Які шанси, що законопроєкт ухвалять?

У 2022 році комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів вже розглядав цю пропозицію, але відхилив. Таку ідею не підтримали ні в Міноборони, ні в поліції, ні прикордонники, ні СБУ. Про те, що і цього разу цей законопроєкт найімовірніше не буде ухвалений каже і адвокатка Марина Бекало, на її думку, він має багато недоліків.

Щоправда, дивує і сума внеску. Навіть хабарі у ТЦК за “білий квиток” чоловіки несуть у рази більші, хтось навіть був готовий заплатити 10 тисяч доларів за таку послугу.

Більшість адвокатів вважають, що законопроєкт про виїзд чоловіків за кордон за 13 тисяч гривень ухвалений не буде. Адже в разі його схвалення чоловіки можуть почати масово виїжджати з України, що принесе велику шкоду економіці і негативно вплине на темпи мобілізації.

Проте деякі нардепи вважають, що трохи менше 13 тисяч гривень за виїзд буде вдосталь.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А хто буде захищати країну ?
Відповісти
Останні новини
В Україні можуть дозволити чоловікам виїжджати за кордон: названо умови
26 жовтень, 2023, 07:23