Волинянин, якому нещодавно пересадили серце, розповів про свій стан

Волинянин, якому нещодавно пересадили серце, розповів про свій стан
Стан волинянина Бориса Панасюка, якому в Ковельському територіальному медоб’єднанні пересадили серце від донора, на другий день після операції, 26 жовтня, стабільний.

Стан реципієнта після операційного втручання
59-річний пацієнт отримує мінімальну медикаментозну підтримку, розповіла Суспільному лікарка-кардіологиня Ольга Танська.

"Показники відповідають тому стану, який повинен бути на другій день після трансплантації. Пацієнт активний, їсть, п’є, все нормально", — сказала лікарка.

Сам Борис Панасюк розповів, що до операції почувався нікудишньо, а вже після самопочуття покращилося: "До операції відчував себе не дуже, а після операції відчуття стали набагато кращі. Мені краще зараз набагато, дякуючи нашим лікарям, дякуючи донору, їхній сім’ї".

Чоловік розповів, що живе в Турійську та працює машиністом автомобільного крана. Після реабілітації, говорить, планує повернутися до роботи.

"Мене вдома чекає жінка, дві дочки, дві онуки і внук — вся родина. Я думаю ми витримаємо і буде все добре", — каже волинянин.

На донорське серце Борис Панасюк очікував два місяці, перебуваючи в лікарні у критичному стані на допоміжному кровообігу, оскільки його власне серце загинуло, розповів завідувач кардіохірургічного центру медзакладу Володимир Танський.

Зі слів лікаря-трансплантолога, донором стала 44-річна переселенка з Луганської області, в якої констатували масивний крововилив у мозок, дозвіл на це дав її син, який зараз воює у лавах ЗСУ.

"Два місяці хворий перебував на цій машині, вона замінила йому власне серце. Борис Петрович поступив в край важкому стані, відлік ішов на тижні. Його кардіоміоцит як желе розтягнувся і не могло скорочуватись. Насосної функції серця майже не було", — каже лікар.

Через тиждень волинянина переведуть із реанімації у кардіохірургічне відділення, сказала лікарка-кардіологиня Ольга Танська, де він проходитиме подальшу реабілітацію. З її слів, після трансплантації серця кожен реципієнт отримує пожиттєву імуносупресивну терапію, що спрямована на профілактику відторгнення трансплантата.

Першу пересадку серця у Ковельської лікарні зробили 2019-го року. Станом на 26 жовтня 2023 року в медзакладі провели всього 28 трансплантацій, пересадивши сім сердець та 21 нирку, зазначив генеральний директор Ковельського МТМО Валентин Вітер.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Волинянин, якому нещодавно пересадили серце, розповів про свій стан
27 жовтень, 2023, 08:25