У Любліні лучани презентували Україну. ФОТО

У Любліні лучани презентували Україну. ФОТО
У Польщі в рамках фестивалю «Україна в центрі Любліна» стрибали під гурт ФлайzZza, переживали з театром «Гармидер» та говорили про Волинську трагедію.

Фестиваль відбувався у Любліні з 15 по 17 листопада вже вшосте. Його заснувала Фундація Духовної Культури Пограниччя. Мета – показати українську культуру, традиції і сьогодення у їхніх найрізноманітніших проявах.

Наприклад, цьогорічна програма включала майстер-класи, виставку луцького фотографа Оксани Цимбалюк «Обличчя Любліна», концерт реґі-гурту «ФлайzZzа», виставу «Сенат шаленців» (за Янушом Корчаком) від луцького театру «ГаРмИдЕр», прем’єру фільму «Пробачити все зло» режисера Ґжегожа Лінковського, літературну зустріч з поетами Ольгою Мацюпою і Миколою Шпаковським та традиційний конкурс на знання України «Терра Інкогніта».

За словами голови правління фундації Стефана Батруха, для дійства організатори навмисне вибирають людні та публічні місця, аби українці не були закритою спільнотою в Любліні.

Заходи фестивалю відвідувала переважно молодь, українські студенти та їхні польські друзі. Втім, фестиваль ще не є масштабним.

«Ми хотіли би, аби фестиваль був важливий, але, напевно, нам не вдається дійти з інформацією до всіх. Потрібен час, бо польське середовище є закритим. Аби пробитися у медіа, то потрібен час, аби вони мали довіру до заходу, до людей», - зазначає Стефан Батрух.

Найбільшу аудиторію зібрала прем’єра фільму «Пробачити все зло» режисера Ґжегожа Лінковського. Документальна стрічка стосується подій, які торкаються переговорів і угод між АК-DSZ (організація у складі Армії Крайової для введення боротьби з радянською владою) і УПА. Фільм зачіпає питання Волинської трагедії, яка актуальна як для польської, так і для української сторін. В його створенні брали участь польський історик Маріуш Зайончковські та український – Роман Кабачій.

«Фільм показує, що складна пам'ять не повинна розділяти», - йдеться в анонсі до прем’єри фільму.

Позитивно сприйняли люблінці й постановку луцького театру на п’єсу поляка Януша Корчака та концерт гурту ФлайzZza, який відбувся у місцевому пабі. Цікаво, що традиційний конкурс на знання України цього року з-поміж старшокласників виграв поляк.

Майстер-клас з виготовлення виробів з бісеру
Майстер-клас з виготовлення виробів з бісеру
Конкурс на знання України
Конкурс на знання України
Літературні читання
Літературні читання
Поляки й українці відриваються під ФлайzZzу
Поляки й українці відриваються під ФлайzZzу
Театр Гармидер
Театр Гармидер
Презентують фільм «Пробачити все зло»
Презентують фільм «Пробачити все зло»

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
гармидер кльовий
Відповісти
і люблін кльовий, люблю там проводити вихідні
Відповісти
Останні новини
У Луцьку буде євромітинг
19 листопад, 2013, 14:52
У Любліні лучани презентували Україну. ФОТО
19 листопад, 2013, 14:12