Більше 10 тисяч волинян-курців мають хворі легені

Більше 10 тисяч волинян-курців мають хворі легені
Близько 32% онкологічних патологій пов’язані з курінням.

Про це під час прес-конференції в обласному управлінні охорони здоров’я 21 листопада повідомив головний лікар Волинського онкодиспансеру Орест Андрусенко. Зустріч із журналістами організували у Міжнародний день відмови від куріння.

За його словами, куріння згубно діє на всі органи, і саме ця звичка є однією з головних причин смертності у всьому світі. Куріння спричиняє серцеві приступи, інсульти, хронічні бронхіти, емфіземи, різні види онкозахворювань, особливо рак легень.

«При курінні утворюється бензопірен. Це найважчий канцероген. Дим цигарок містить смоли, до складу яких входить понад 4000 хімічних речовин. Відомо, що 43 з них викликають онкозахворювання», – пояснив медик.

З приводу електронних цигарок Орест Андрусенко каже: поки що їхня довготривала дія на організм не досліджена, мовляв, стверджувати, що вони навіть відносно безпечні не варто.

«У всякому випадку людина стає психологічно залежною від цього. А це теж важка залежність», – зауважив він.

Як розповів гендиректор обласного протитуберкульозного об’єднання Олег Яковенко, куріння викликає хронічні захворювання легень. На Волині понад 10 тисяч людей мають такі недуги. А хронічні запальні зміни в дихальних шляхах – це перший крок до онкології.

Довідка

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 90% смертей від раку легенів, 75% від хронічного бронхіту і 25% від ішемічної хвороби серця обумовлені курінням. Кожні 10 секунд у світі помирає один курець. Якщо людство продовжуватимуть курити, то 500 мільйонів людей або 9% населення світу ризикує померти від куріння. Адже цигарки стають основною причиною смерті та інвалідності у всьому світі і забирають більше життів, ніж СНІД, туберкульоз, материнська смертність, ДТП, вбивства і самогубства. Курці, як правило, скорочують своє життя на 15-20 років.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Більше 10 тисяч волинян-курців мають хворі легені
21 листопад, 2013, 15:28