У Луцьку стартував міжнародний фестиваль документального кіно Docudays.ua

У Луцьку стартував міжнародний фестиваль документального кіно Docudays.ua
Луцьку стартує мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays.ua.

Триватиме фест з 2 по 12 грудня. Усі кінопокази за плановані у різних місцях.

Як розповіла регіональний координатор фестивалю Богдана Стельмах, розпочнеться він із фільму «Доволі! До волі…», який показуватимуть усім охочим у творчій кав’ярні «Druzi forever» 2 грудня. Фільм про те, як Білорусь виборювала свою незалежність. Хоча раніше планувати відкрити фестиваль альманахом «Відкритий доступ» про Межигір’я.

«Взагалі стояло питання не проводити фестиваль у Луцьку, зважаючи на події в країні. Але питання правової обізнаності в ці дні вкрай важливе», – пояснила вона.

За словами Богдани Стельмах, Луцьк – одне з останніх міст, куди приїздить Docudays.ua. Загалом таких міст близько сотні. У Луцьку фест проводиться вже вп’яте, а в Україні – вже вдесяте.

Лучанам покажуть протягом цих днів понад 20 фільмів. Будуть відкриті покази для усіх. Також кінопокази організують у навчальних закладах. А ще обіцяють показати фільми у місцях позбавлення волі.

ДЕТАЛЬНА ПРОГРАМА ФЕСТИВАЛЮ

Офіційний представник фесту, фотограф Наталка Довга розповіла: Docudays.ua – єдиний в Україні фестиваль правозахисного і неігрового кіно. Цьогоріч, на фесті представлені фільми з 31 країни, серед яких США, Австралія, Канада, Сирія, Єгипет, Росія, країни Прибалтики тощо. Фільмів українського виробництва на фестивалі аж 20.

«Тут можна подивитися кращу світову документалістику... Документальне кіно – це вікно, яке відкриває світ», – зауважила вона.

Цьогоріч в Києві на Docudays.ua прийшло 32 тисячі людей. В регіонах, звісно, приходить значно менше людей. Тим не менш фестиваль уже має постійного глядача.

«Після переглядів ми запрошуємо глядача до дискусії, нам важлива думка глядача, голос із залу», – каже Наталка Довга.

Крім того, Наталка Довга запросила усіх на власну фотовиставку, яка розповідає про життя українських ромів. Виставка відбудеться 5 грудня у Волинській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки. Там же відбудеться показ альманаху про ромів Закарпаття «Ромська мрія».

Під час прес-конференції режисер фільму «Губін» Ігор Чайка розповів про свою роботу. Каже, що фільм вартий уваги насамперед через неординарну особистість головного героя Володимира Губіна із Вінничини, завдяки якому в селі Сокілець збережно унікальну пам’ятку – старий млин. До слова, головний герой приїде в Луцьк поспілкуватися з глядачами після кінопоказу.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: кіно
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Луцьку стартував міжнародний фестиваль документального кіно Docudays.ua
02 грудень, 2013, 18:35