Як у Луцьку будують одну з найбільших в Україні церков. ФОТО

Як у Луцьку будують одну з найбільших в Україні церков. ФОТО
У Луцьку на розі проспекту Соборності та вулиці Чорновола вже друге десятиліття ведеться будівництво великого собору – Храму всіх святих землі Волинської.

Зводити собор вирішили ще у 1993 році на честь ювілею Волинської єпархії. За рік до того православна церква Московського патріархату позбулася своєї «резиденції» – Свято-Троїцького кафедрального собору, що в центрі Луцька, користуватися ним почав Київський патріархат.

Від того часу головним храмом Волинської єпархії Московського патріархату на Волині є Покровська церква, що на вулиці Данила Галицького в Луцьку. Зауважимо, не слід забувати про те, що на Волині діє ще й Володимир-Волинська єпархія.

Нова церква, яку будує Московський патріархат в Луцьку, перевершить і висотою, і розмахом, і навіть «масштабною» назвою не тільки всі свої храми, а й церкви Київського патріархату. Це свого роду відповідь ідейним опонентам. До речі, і будівельники, і церковники кажуть, що Храм всіх святих землі Волинської буде чи не найвищим в Україні.

Зводить церковну споруду волинська фірма – ТзОВ «Міліуса». За словами головного інженера Степана Савченка, їхня фірма взялася за будівництво у 1998 році. Саме тоді, каже він, почалися перші роботи із закладання фундаментів. Вже у 2000 році розпочали основні роботи.

Підрядника знайти було важко, адже за такий вкрай складний об’єкт будівельники бралися неохоче. І хоч були проблеми з фінансуванням, утім впродовж усіх цих років «Міліуса» не відмовилася від будівництва.

«Цей об’єкт дуже складний в конструктивному рішенні, інженерному підході. Оригінальна і складна архітектура. За своїми габаритами цей храм – один із найбільших в Україні. Він уміщатиме близько п’яти тисяч людей. Краса буде неймовірна», – розповідає Степан Савченко.

«Храм розташований на слабких ґрунтах. Для таких ґрунтів використовуються залізобетонні палі, які вдавлюються спеціальним обладнанням. Тут аж 347 таких паль», – пояснює інженер.

Церква матиме три входи: зі сторони проспекту Соборності, вулиць Чорновола і Ветеранів. Нині майже завершене будівництво нижнього храму, в якому запроектований навіть басейн для хрещення дорослих. Триває будівництво верхнього храму.

«Верхній храм матиме 55 метрів висоти по хресту. А дзвіниця – 65 метрів. Якщо порівнювати із житловими будинками, то за висотою собор буде, як 20-поверховий будинок. Зараз ми перебуваємо на відмітці понад 25 метрів. Саме на таку високу ми збудували наразі дзвіницю», – каже Степан Савченко.

«Центральний дзвін матиме вагу 5 тонн. Як один раз бомкне, то на всю округу буде чути», – додає будівельник.

Після завершення будівництва собору візьмуться за благоустрій. Також планують збудувати будинок єпархії, буде тут і парковка. Тимчасовий храм, який у народі називали по-всякому (і «бляшанкою», і «ангаром», і «теплицею»), з території приберуть.

До речі, біля Храму всіх святих землі Волинської також планують збудувати церкву на честь святих великомучениць Віри, Надії і Любові та їх матері Софії.

«Цьогоріч маємо освоїти 4,2 мільйони гривень. Встигаємо, навіть йдемо попереду. Звісно, якби було постійне фінансування і не було перебоїв з матеріалами, то будівництво велося б швидше. Але це культова споруда. Все залежить від фінансування, основою якого є добровільні пожертви», – зазначає головний інженер будівництва.

За словами керуючого Волинською єпархією, митрополита Ніфонта, завершити будівництво планують у 2017 році. Але це, каже він, у разі, якщо усе буде гаразд із фінансуванням. Тим часом роботи тривають, вже наступного року заплановано освоїти понад 5 мільйонів гривень.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 12
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Будують будують...
Люди добрішими не стають чомусь від того, духовності не додається, а попи жирують ось і вся арифметика.
Новий філіал АТЗТ "РПЦ Україна"
Відповісти
Гарний матеріал
Відповісти
Кацапська хата...
Відповісти
А хіба є така вулиця Данила Братковського???
Відповісти
вул. Данила Братковського є, але церква на вул. Данила Галицького
Відповісти
Я ось, наприклад, взагалі не розумію навіщо у луцьку стільки церков. На кожному кроці церква. Біля Глобусу, на Кравчука (будують), на Соборності, ця церква що в статті, на Чорновола. І це тільки в одному районі. Куди не глянь - в скрізь церкви.
Відповісти
Ми будемо як мусульмани на кожному повороті вклякати...
Та чи будемо ми з вірою, чи з острахом...?
А церкви будуються, бо щороку семінарія випускає все нових священників, кожному треба храм, приход, зарплата...
Служіння Богу не вимагає у людини - грошей. Богу - гроші не потрібні!
Відповісти
Знаю одне село неподалік від Луцька, де батюшка як колектор чи вишибало встановив сталу суму яку кожен двір має здати на церкву, недобудовану. Хто не здав тому виговір, благо без називання імені щонеділі під час проповіді. Вимога в наказовому, примусовому тоні. І ще наказ - щонеділі з кожного двора має бути в церкві людина. Все що стосується конкурентів - Київського патріархату - гріх і не дєйствітєльне! Раз була. Огидно туди ходити,оминаю десятою дорогою.
Відповісти
дякую))
дуже цікаво було подивитись))
Відповісти
На фейсбуці одна дама сьогодні посилання розмістила. Якраз в тему. Думка одна, що можуть хорошого навчити московські попи в московському храмі? Матюкам і неповазі? http://novosibirsk.bezformata.ru/listnews/missionerskogo-otdela-tomskoj-rptc/16098101/
Відповісти
А фінансує теж Москва? То хай будують - все одно наша буде!
Відповісти
В рік по цеглинці і збудуємо храм!! Дата закінчення будівництва - другий квартал 3015 року.
Відповісти
Останні новини
Штурм Євромайдану. ФОТО
11 грудень, 2013, 09:13
Як у Луцьку будують одну з найбільших в Україні церков. ФОТО
11 грудень, 2013, 09:00