По різні боки щитів. НОТАТКИ ОЧЕВИДЦЯ. ФОТО

По різні боки щитів. НОТАТКИ ОЧЕВИДЦЯ. ФОТО
Як тільки я збираюся трішки відіспатися, неодмінно відбувається якесь shit: так було, коли спала зранку 30 листопада, так було, коли спала вчора. Розбудив дзвінок товариша: там правоохоронці прорвали блокаду у Василькові, їдуть на Київ, станції метро перекриті, майдан оточений, будуть штурмувати КМДА, achtung!

Навіть не роздерши толком очі, зібрала манатки - біжу на маршрутку. Стою, тупцяю на місці - не їде. Підбігаю до таксиста: "Скільки?" - "50". Їдемо (до слова, справедлива ціна звідти - 35 грн, але хай тішиться).

Приїхала - кордон міліції, напруга в повітрі. Жінки стоять перед правоохоронцями і молять: не бийте наших дітей, не бийте нас. Плачу. Священики службу служать. Небо нависло над головою - збирається на сніг.

Якби мені треба було робити український фільм про український кінець світу, я би малювала саме таку картинку.

Треба знову ж таки відзначити киян, як тільки з'явилася інформація про розгін майдану, вони заметушилися, наче мурахи перед дощем. І чоловіки, і жінки дружньою ходою підтягувалися для протистояння.

Так от, ходжу, фотографую (з бейджем ВолиньPost, я все ще вірю, що він, у разі чого, мене захистить). До мене тихенько каже один чоловік із кордону міліції: "Ви з Волині?". Кажу: "Так". - "У мене мама звідти". - "А Ви звідки?" - "З Харкова".

Як народилася ідея зробити кордон перед кордоном, сказати важко. Мабуть, з однієї жіночки, яка бігала з плакатом беркутівця і кричала до міліціонерів, що вони - вбивці. Оскільки ситуація і так була напружена, її нейтралізували. Потім ще раз. Потім якогось чоловіка. Потім стала шеренга перед шеренгою. І нікого зі злим умислом чи сніжкою в руці не підпускала. Як сказав один чоловік: "Хлопці, давайте домовимося: ми захищаємо вас, а ви нас". І була собі така співпраця.

Йшла година, друга, з неба почав падати мокрий сніг. А кордон, до слова, поставили в калюжі. Відразу ж знайшлося багато пінопласту, який почали підкладати собі під ноги. І правоохоронцям також. Взагалі, дивна штука цей майдан: не встигнеш сказати, що тобі щось потрібно, як одразу з'являється це "щось" в неймовірній кількості.

Оскільки ноги промокли так, що аж "квакало", а брався мороз, вирішила йти купувати взуття (кредитним карткам слава!) Вирішила пройтися повз усю шеренгу, подивитися що і як. Підійшла до іншого боку кордону - всі чужі, нерідні. Думаю треба буде вертатися на той бік.

Взуття мені купити з першого разу не вдалося, бо гаманець із картками я лишила вдома. Але продавець в магазині подарувала мені сухі теплі шкарпетки і кульочки на ноги. На ще дві години вистачило.

Повернулася я на свій пост, а там досі - все ті ж очі. Ніхто їх і не думає міняти. Люди почали носити чай, бутерброди. Один чоловік взагалі взяв шефство над десь сімома міліціонерами, казав: "Мої хлопці". Принесли мандарини, він набирає, каже: "То моїм хлопцям". І йде роздає.

Вони теж його визнали за свого. Ввечері з іншого боку поставили бочку з вогнищем, то "його хлопці жартували": "Де то наш генерал? Хай нам бочку теж знайде". Навіть розробили спільний план дій у разі наказу розганяти нас.

Вирішила робити фото кордону "сніговиків". Один із них каже: "Девушка, почему вы здесь стоите?" - "Ви стоїте, і я стою. А ви ще довго стоятимете? Вас же ж досі не міняли". - "Никто не говорит. Не меняли, ви же видели, ви же тут тоже с самого начала. Я домой хочу". - "І я хочу. То давайте вже йдемо". - "Ну так идите, кто ж вас держит". - "Ви". - "Я би не стоял, я би пошел домой. Меняемся? Ви станете за щит, а я домой (сміється). - Міняємося. Я можу".

Я дуже рада, що була саме там учора. Я дуже рада, що змогла побачити цей процес переродження: "міліція - натовп" в "люди". Їм було приємно, що їх захищають. Нам було приємно думати, що нас теж захистять.

А вночі - тотальні зачистки.

І тепер "очевидець" застряг, як той Янукович в кріслі на футболі і вчергове перестав розуміти, що відбувається навколо.

P.S. "Мої хлопці" не брали участі у подіях ночі на сьогодні. Бо вони стояли, там, де їх поставили о 12:00 9 грудня. І об 11:27 10 грудня досі там стоять. Без зміни.



(записано 11:27 10 грудня)

Оля Дацюк (ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 13
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Вже розібралась, чого бігла на мандан?
Відповісти
та я й не заплутувалась власне
Відповісти
Респект, "воюйте" дальше, мы надеемся на Вас.
Відповісти
Вперьод, орлы, а я за вами,
Я грудью постою за вашими спинАми!
Відповісти
Щити є! Шоломи є! Мечі є! Нема луків, арбалетів, рогаток, алебард, таранів. Може всіх одінемо середньовічні однострої і переплюнемо масовкою та декораціями китайський сінєматограф. масовка вже є та поділяти можна легко.
Відповісти
І ПР і опозиція за Європу.
Але опозиція за "срочно", бо лідери "всци...ся", так хочуть керувати.
Відповісти
Дуже дякую за репортаж. До сліз, які ми нещасні по різні боки барикад. Дико шкода людей. До чого доводять нас урядовці і політики... Немає в світі такого народу, щоб 100літтями боровся за свою незалежність, і немає в світі такого народу, що породив стільки зрадників своїх!
Відповісти
Ми взагалі не по сторонам, ми в одній державі Україна! Але це комусь завжди не подобається: чи Америці, чи своїм, яким влади замало! За розгін майдана подякуйте "своїм": «Патріотам України» – радикальній организації (бойове крило «Свободи»), і київським та львівським ультрас! Вони спровокували "Беркут" і видернули на майдан, а самі втекли, ось чому не було Яценюка, Кличка, Тягнибока і решти свори: вони про це знали!!!
Відповісти
брешешь
Відповісти
Правда очі коле
Відповісти
Дякую Оля! Дуже шкода всіх ЛЮДЕЙ!І міліцію і мітингувальників. Дай Боже, щоб хватило у влади розуму і глузду знайти взаєморозуміння з народом!!!
Відповісти
а ведь девушка права
Відповісти
Олю, суперрепортаж. Один із найкращих про Майдан, які читала. Бережіть себе, знайдіть надійну взувачку.
Нововолинськ вам дякує за щирість і мужність.
Відповісти
Останні новини
По різні боки щитів. НОТАТКИ ОЧЕВИДЦЯ. ФОТО
10 грудень, 2013, 11:27