Кримінал на активістів луцького Євромайдану готують найкращі фахівці, - юрист

Кримінал на активістів луцького Євромайдану готують найкращі фахівці, - юрист
Підозри про вчинення кримінального злочину шістьма активістами Євромайдану у Луцьку готувала слідча група правоохоронців, куди увійшли найфаховіші слідчі області, в тому числі спеціалісти Управління боротьби з організованою злочинністю.

Про це повідомив адвокат, депутат Луцької міської ради Андрій Осіпов.

Нагадаємо, шістьох активістів Євромайдану – Ігоря Гузя, Майю Москвич, Сергія Григоренка, Богдана Шибу, Миколу Собуцького та Володимира Бондара підозрюють у вчиненні кримінального злочину за трьома статтями ККУ – статтею 295 (Заклики до вчинення дій, що загрожують громадському порядку), статтею 296 (хуліганство), і статтею 341 (Захоплення державних або громадських будівель чи споруд ) (Детальніше див. Довідку внизу)

«Створена слідча група, до якої увійшли найфаховіші слідчі правоохоронних органів Волинської області. Очолює цю групу один з прокурорів прокуратури Волинської області. Є серед членів групи і представники Управління по боротьбі з організованою злочинністю. Саме ця група працює над кримінальним провадженням щодо дій активістів Євромайдану», - повідомив Андрій Осіпов.

Осіпов вважає, що висунуті проти активістів звинувачення не мають складу злочину, й відтак – якщо справа дійте до суду – суд відхилить звинувачення, висунуті правоохоронцями.

«Наприклад щодо звинувачень у закликах, які загрожують громадському порядку, передбаченими статтею 295. Активісти Євромайдану таких закликів не робили. Їх заклики – це політичні вимоги, висловлення політичної позиції», - вважає Осіпов.

«Якщо говорити про хуліганство, в чому звинувачують ряд активістів Євромайдану, то спершу треба зрозуміти, як закон трактує термін «хуліганство». А у законі йдеться: «Хуліганство – це грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом», - нагадує Осіпов.

«Саме так трактує міліція дії активістів Євромайдану, які винесли з облради портрети Віктора Януковича, й потім один з них повісили на ялинці. Я вважаю, що такі дії не можна вважати хуліганством. Адже де тут «порушення громадського порядку» чи «неповага до суспільства»? Це робилося у присутності людей, які повністю схвалювали такі дії і водночас вели себе мирно. Це - всього лиш реалізація законного права громадян на проведення мирної акції протесту», - каже Андрій Осіпов.

Щодо звинувачень за Статтею 341 – захоплення будівель – то тут ідеться про акцію протесту під стінами облради у вівторок, 3 грудня.

Осіпов і тут не бачить підстав для криміналу: «Фактично жоден з опозиціонерів будівлі не захопив. Бо захопити – це зайняти її повністю або частково, перешкоджаючи роботі. А активісти Євромайдану тоді, 3 грудня навіть в середину не зайшли, бо будівлю заблокували представники міліції».

Водночас Андрій Осіпов вважає: «Без сумніву, підстави для початку розслідування у правоохоронців були. Міліція зобов’язана реагувати і давати таким діям правову оцінку. Але після аналізу всіх обстави цієї справи справа має бути закрита за відсутністю складу злочину».

Осіпов додає: якщо справу все ж передадуть до суду, він сподівається, що там винесуть справедливе рішення і виправдають активістів Євромайдану.

Довідка

Стаття 295 ККУ: Заклики до вчинення дій, що загрожують громадському порядку

Публічні заклики до погромів, підпалів, знищення майна, захоплення будівель чи споруд, насильницького виселення громадян, що загрожують громадському порядку, а також розповсюдження, виготовлення чи зберігання з метою розповсюдження матеріалів такого змісту -
караються штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Стаття 296 ККУ: Хуліганство

1. Хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом, -

карається штрафом від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п'яти років.

2. Ті самі дії, вчинені групою осіб, -
караються обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на строк до чотирьох років.

3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вони були вчинені особою, раніше судимою за хуліганство, чи пов'язані з опором представникові влади або представникові громадськості, який виконує обов'язки з охорони громадського порядку, чи іншим громадянам, які припиняли хуліганські дії, -

караються позбавленням волі на строк від двох до п'яти років.

4. Дії, передбачені частинами першою, другою або третьою цієї статті, якщо вони вчинені із застосуванням вогнепальної або холодної зброї чи іншого предмета, спеціально пристосованого або заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень, -

караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

Стаття 341. Захоплення державних або громадських будівель чи споруд

Захоплення будівель чи споруд, що забезпечують діяльність органів державної влади, органів місцевого самоврядування, об'єднань громадян, з метою незаконного користування ними або перешкоджання нормальній роботі підприємств, установ, організацій -

карається арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Інші новини теми
Коментарі 34
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
То добре, що кращі фахівці, може запхнуть на зону майданутих...
Відповісти
Bibis kvapas bus?
Відповісти
Народ це влада!
Давайте спитаємо луцьку громаду, чи вбачають вони кримінал у цій справі.
Відповісти
Я кажу: "ТАК!"
Відповісти
А те, що людей непускали на роботу Ви вважаєте нормальним???
Відповісти
Який ти трудяга працювати рвешся - РАБ, котрий захищає власні кайдани!
Відповісти
Тих, що пишуть "непускали" замість "не пускали" - нормально
Відповісти
Шукаю людину, яка рвалась на роботу, а коли її не впустили в приміщення обласної ради - поїхала в міськвідділ і написала заяву!
Відповісти
А те що "людей" ,що так рвались попрацювати, заставляють їхати до Києва на антимайдан , за наші гроші, доречі, це теж нормально ?
Відповісти
"Очолює цю групу один з прокурорів прокуратури Волинської області." НАЗИВАЙТЕ ПРІЗВИЩА! Будуть відомі прізвища - почнеться суспільний тиск на цих людей і їхніх родичів. Якщо прізвища не названі і особи не відомі, то ми самі себе обеззброюємо. Розкриття облич - один із методів боротьби і досить вагомий.
Відповісти
повністю згіден. треба знати своїх ворогів в обличчя
Відповісти
Шановний Бонавентура Луцький!Я б вам порадив, перш ніж писати коментарі подумати.Будь який тиск на працівника правоохоронних органів при виконанні їм службових повноважень та їх родичів підпадає під низку статей Кримінального кодексу Укаїни.І за це є відповідальність.І заклики на такі дії це теж кримінальна відповідальність.
А що стосується пана Осіпова,то він повинен як адвокат знати:
Стаття 296 ККУ: Хуліганство

1. Хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом.
-Пан Осіпов тут не бачить злочину?Може він не знає що Янукович В.Ф був обраний Президентом України на всенародних виборах.За нього офіційно проголосували мільони українців і факт легітивності ціх виборів не оскаржував ніхто(у тому числі ці вибори легітивними визнали усі країни Європи).Вчинивши дії,які інкримінуються даній групі осіб вони повністю підпадають під дію цієї статті ККУ.Адже це в першу чергу неповага до таких самих українців як і вони що голосували за Януковича.Хочу також нагадати шановним дописувачам,що коли в пана Ющенка в кінці президентства був рейтинг 2% і був повний безлад в країні ніхто з представників Януковича не бігав по містах і такими дурницями не займався.Так що перш ніж щось писати,просто подумайте,особливо коли є чим:)

Відповісти
порадь краще собі і своїй совісті!
тиск, ви разом з бандою ще тиску не бачили!
Відповісти
читайте уважніше. Я писав про громадський тиск. Його основа - суто психологічна! Не йдеться про те, щоб ходити по адресах і дзвонити по телефонах.
Відповісти
Шановний,на жаль ви так нічого і не зрозуміли з того що я вам написав.І поясніть мені будь ласка при чому тут родичі правоохоронців які ведуть слідство???Це получаеться якщо ви скоїте злочин то треба і ваших родичів включаючи дітей піддати всенародному осуду і психологічному тиску?Ще раз кажу,подумайте перш ніж писати.
Відповісти
Міг би погодитись з Вашими міркуваннями на рахунок права ,якби воно торкалось усіх громадян ,про яке право можна говорити в краіні ,де силові структури ,суди і прокуратура захищає купку провладних злодіів ,де без взяток не розглядається ні одна справа,де мажори таранять людей на вулицях і знають ,що ніякого покарання не буде.Людям надоіло це беззаконня і вони так далі жити не хочуть і ніколи не повірю ,ЩО ЦЯ ВЛАДА ТАК ПРОСТО ЗДАСТЬСЯ ,так можуть думати тільки наівні.Ви пишите про неповагу до тих украінців ,які голосували за Януковича ,то вони самі вже себе почали неповажати ,прочитайте спілкування в соц мережах в східних областях нашоі краіни ,там довіра тримається тільки на страху звільнення з роботи ,пишу не з стелі ,там живе багато моіх друзів і родичівІх вже теж дістав цей безпредел.
Відповісти
Сам факт порушення вказаних кримінальних справ свідчить про те, що діюча влада й правоохоронні органи перебувають в злочинній змові проти громадян України. А надіятись, що суд закриє дані кримінальні справи не варто. В цьму ми переклнались по справах проти невинних людей у Києві.
Відповісти
Бондар ще за 2004-й не відповів!!!
Відповісти
Хто не знае які в нас фахові спеціалісти. Боягузи,які за бабло рідну матір продадуть.Де ж були ці спеціалісти,коли справи шили за гроші,за гроші закривали.Хто встав і сказав-я так робити не хочу.Цих повиганяли, а залишили одне сміття.
Відповісти
Андрій Осіпов вважає: «Без сумніву, підстави для початку розслідування у правоохоронців були.
Відповісти
Правильно роблять!!! і правильно що найкращі фахівці!!! декого давно вже треба було осадити, Бондара в першу чергу злодій номер один!!!
Відповісти
Все правильно! Міліція діє згідно КПКУ і ККУ. Є злочин - є покарання. Будуть думати на наступний раз.
Відповісти
123. Добро пожаловать в лагерь иуд!
Відповісти
Фахівців там немає. Там є деградовані менти, мізки яких працюють лише в одному напрямку: де скосити бабло.
Відповісти
Згідний з незгідним
Відповісти
Ігоря Гузя, Майю Москвич, Сергія Григоренка, Богдана Шибу, Миколу Собуцького та Володимира Бондара Запрошує Майдан в Києві на нічнй дозор.Вперед кіно герої
Відповісти
дана стаття є заказною про славну і нівчому ніколи невинну опозицію. Закон один для всіх. Осіпову енд його компані варт доказувати свої права в суді, а не на сайтах ЗМІ. Суд дасть оцінку всім вашим діям.
Відповісти
Це просто царь Боря біситься, треба ж якось виправдовувати "оказаноє високоє даваріє" свого хазяїна з Банкової. І якщо у нас буде як в Тернополі і Франківську, небути йому губернатором :)
Відповісти
їдьте в Тернопіль,Франківськ.в чому проблема?
одні роблять дурниці, а інші їх підтримують.чудово просто.
Відповісти

Все правильно! Міліція діє згідно КПСС і ПР!
Відповісти
Криминальное преступление к ответу всех...
Відповісти
А де Козюра ? А сдаєтся что ти міл человек стукачек?
Відповісти
ВолиньPost, Осіпов зараз не адвокат. Депутат. Юрист.
Відповісти
Шановне товариство, ось читаю ц1 коменти 1 дивуюсь - ск1льки непотр1бу ще проживае у Луцьку! Що тут говорити про всю територ1ю Укра1ни... Задумайтесь! Отямтеся! Чому ви радуетеся? Чим пот1шаетеся? Я далекий в1д думки, що ви бажаете зла сво1м д1тям та р1дним, однак, для покращення життя 92 в1дсотк1в населення Укра1ни необх1дн1 зм1ни. Вам,ситим котам, цього не зрозум1ти! Ось накинулися на актив1ст1в що бажають зм1н у сусп1льств1. Адже це вони, ризикуючи сво1м статусом, сво1ми д1тьми вступають у б1й з владою... Будемо над1ятися, що достатньо мудрих людей,як1 працюють у провладних структурах та правоохоронних органах для захисту атив1ст1в, д1яльн1сть яких виходить за меж1 правового кола. Я не юрист, але, сп1лкуючись з простим укра1нським народом, розд1ляю 1 п1дтримую його думку. Ви рано рано пот1шаетесь манати - що д1ти ваш1 1з злидн1в в корол1, А нам тепер нема чого втрачати-у пекло вас 1 трон ваш у котл1
Відповісти
Останні новини
Кримінал на активістів луцького Євромайдану готують найкращі фахівці, - юрист
13 грудень, 2013, 10:21