Волинь має свого Айвазовського

Волинь має свого Айвазовського
Михайла Петрусенка з селища Торчин порівнюють з відомим художником Іваном Айвазовським.

Але цей чоловік є не тільки майстром пейзажу і портрета, а й хорошим столяром та музикантом, - пише Волинь-нова.

За Союзу він писав агітацію в художній оформлювальній майстерні. Після його розпаду працював у похоронному бюро в Луцьку.

А нині 67–літній Михайло Петрусенко малює портрети на пам’ятниках, картини на продаж, створює декорації для торчинського ансамблю пісні і танцю "Колос".

Тринадцять років він виступав у цьому колективі, грав на балалайці, трубі, баяні та сопілці.

"Малював плакати, лозунги, портрети Леніна. Не дуже любив цю роботу. Бо кому цікаво читати соціалістичні зобов’язання і гасла "Лєнін і партія – братья-блізнєци"… З більшим задоволенням зображав доярок та колгоспників, – пригадує Михайло Петрусенко.

Майстерні торчинський художник–самоучка не має, куточок для творчості облаштував у хаті. Опанував ще й столярське ремесло, щоб збудувати будинок. Улюблені жанри пана Михайла – пейзажі, натюрморти, весільні та сімейні портрети.

Свої картини продає в луцькому художньому салоні та на Варшавському ринку. Найдорожчу роботу майстра – балерину у квітах – придбали за 4000 гривень. Зароблені кошти вкладає в господарство або віддає дітям.

"Із Айвазовським порівнюють, можливо, тому, що він був мариністом, і я теж люблю море. Із "Колосом" побував на Кубі, в Іспанії. Після подорожей малював океани та моря, – припускає митець.

Якось, щоб побачити полотна відомого художника, поїхав у Росію. Взяв відпустку на три місяці, обходив усі музеї й галереї Москви та Санкт–Петербурга. Каже, вражень — на все життя.

"Тоді, за Союзу, ще можна було так мандрувати. А зараз ціни не ті. Фарби, які раніше купував по 40 копійок, тепер коштують 90 гривень за тюбик. На зміну агітації прийшла реклама, а її тепер не треба писати вручну — всі шрифти є в комп’ютерах. Але не все техніка може зробити – художні полотна підкоряються лише людським рукам", – зітхає художник.

Довідка

Іван Костянтинович Айвазовський — український та російський живописець-мариніст вірменського походження. Створив понад 6 тисяч полотен, найвідоміші з котрих пейзажі та сцени морських баталій.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.