Луцька мерія хоче взяти понад 80 мільйонів кредиту

Луцька мерія хоче взяти понад 80 мільйонів кредиту
Луцька мерія планує взяти кредит обсягом майже 83 мільйони гривень на десять років.

Про це йдеться у проекті рішення Луцької міської ради, який розглядатимуть на позачерговій сесії 18 грудня.

Ці кошти, як йдеться в документі, потрібні для оновлення рухомого складу Луцького підприємства електротранспорту, будівництва мереж водовідведення в мікрорайоні Вересневе (перша черга) будівництва мереж водовідведення на Львівському масиві.

Так, у першому пункті проекту рішення йдеться про те, щоб надати повноваження виконавчому комітету Луцької міської ради на залучення коштів під державну гарантію в сумі 57 мільйонів гривень на 10 років з відсотковою ставкою за користування залученими коштами не вище 10 відсотків річних для реалізації проекту «Оновлення рухомого складу Луцького підприємства електротранспорту» понад обсяги встановлених бюджетних призначень. Умови повернення кредиту: 50 % – кошти держбюджету, 50 % – кошти місцевого бюджету.

У пункті другому вказано: надати повноваження управлінню капітального будівництва Луцької міської ради на залучення коштів під державну гарантію в сумі 17,2 мільйони гривень на 10 років з відсотковою ставкою за користування залученими коштами не вище 10 відсотків річних для реалізації проекту «Будівництво мереж водовідведення в мікрорайоні Вересневе міста Луцька (І-ша черга)» понад обсяги встановлених бюджетних призначень. Тут уже 70 % коштів віддаватимуть із державного бюджету, а 30 % – із місцевого.

Третій пункт проекту рішення передбачає надати повноваження управлінню капітального будівництва Луцької міської ради на залучення коштів під державну гарантію в сумі 8,7 мільйонів гривень на 10 років з відсотковою ставкою за користування залученими коштами не вище 10 відсотків річних для реалізації проекту «Будівництво мереж водовідведення на Львівському масиві м. Луцька» понад обсяги встановлених бюджетних призначень. Повертатимуть банку позичені кошти наступним чином: 70 % – із державного бюджету, а ще 30 % – із міського.

Як пояснив заступник міського голови Луцька Тарас Яковлев, кредитування можливе через два державні банки: «Укргазбанк» та «Ощадбанк». Скоріш за все, кредит місто братиме в «Укргазбанку».

«Цей кредит ми беремо не під заставу. Ні майна, ні бюджетних коштів, нічого в заставі не передбачається. Є державна гарантія. У разі, якщо держава не виконуватиме своїх функцій, то, звісно, банк буде претензії нам пред’являти. Але є механізм, за допомогою якого банк буде стягувати ці кошти з держави. Тобто державний банк і держава будуть між собою розбиратися. Нам достатньо державної гарантії. Це буде окрема постанова Кабміну, в якій буде вказано надати Луцьку кредит під державні гарантії. Відповідно до державної гарантії, відповідальність за стягнення коштів лягає на державний бюджет», – прокоментував Яковлев.

Нагадаємо, тільки в листопаді луцька мерія повністю розрахувалася за позиками, взятими попередньою владою.

Загалом у банках «Форум» та «Ощадбанк» свого часу попередня влада міста під керівництвом мера Богдана Шиби взяла 50 мільйонів гривень кредиту. Протягом 2011-2012 років Луцьку вдалося віддати 20 мільйонів гривень, ще 10 повернули раніше. У 2013 році міська рада повернула ще 20 мільйонів гривень. За час користування кредитом також сплатити понад 26 мільйонів гривень відсотків.

Як відомо, луцький мер Микола Романюк раніше неодноразово нарікав на борги, які лишилися йому від попередника Богдана Шиби. Тоді гроші брали як муніципальну позику, зокрема для ремонту дахів в багатоквартирних будинках.

«Сьогодні говорити про якусь серйозну роботу в розвитку міста і побудові якихось об’єктів в цьому році не приходиться... То ті дахи шатрові, які робили, вони з кожним роком стають золотішими і золотішими, бо відсотки треба платити по тому кредиту, за які робили дахи шатрові. А тепер за все, за пару дахів, повинне розраховуватися все місто», – дорікав раніше Микола Романюк.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
хто перевіряв ті дахи, де прозорість витрачених коштів??
Відповісти
Механізму стягнення коштів з державного бюджету немає. Якщо держава не буде погашати "свою" частину тіла кредиту та відсотки, то за все буде відповідати міський бюджет (який і до того був порожній).
Відповісти
Готується платформа для наступніків, які нарікатимуть на "папєрєдніків"
Відповісти
уже 100 разів казали де взяти гроші : ВІДБЕРІТЬ РИНКИ У ОБЛСПОЖИВСПІЛКИ і будуть кошти для міста, але не буде відкатів для вас. СЛАБО ??? А підстав більше ніж потрібно.
Відповісти
таке бо собі зась
Відповісти
Останні новини
Луцька мерія хоче взяти понад 80 мільйонів кредиту
17 грудень, 2013, 15:53