Богдан Шиба уник домашнього арешту

Богдан Шиба уник домашнього арешту
Луцький міськрайонний суд 17 грудня виніс ухвалу про застосування до депутата Луцької міської ради Богдана Шиби міри запобіжного заходу у вигляді особистого зобов’язання.

Судове засідання відбулося 17 грудня.

Нагадаємо, що депутата Луцької міської ради та екс-мера Луцька Богдана Шибу, я і кількох інших активістів Євромайдану, підозрюють у вчинені кримінального правопорушення.

Мова йде про хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом, вчиненою групою осіб.

Нині триває досудове розслідування кримінального провадження.

Як відомо, у вчиненні кримінального злочину за трьома статтями ККУ – статтею 295 (Заклики до вчинення дій, що загрожують громадському порядку), статтею 296 (хуліганство), і статтею 341 (Захоплення державних або громадських будівель чи споруд) фігурують ще п’ять активістів Євромайдану – Ігор Гузь, Сергій Григоренко, Майя Москвич, Микола Собуцький та Володимир Бондар. До слова, Сергія Григоренка уже посадили під домашній арешт, а Москвич зобов'язали два місяці ходити з навігаційним браслетом.

Шибу звинувачують у тому, що він заволодів портретом Віктора Януковича, який висів у кабінеті голови Волинської облради Володимира Войтовича. Опісля цей портрет з кількома іншими пронесли вулицями Луцька перевернутими.

У клопотанні слідчих зазначено, що Шиба «з метою нарощення особистих політичних рейтингів», «політичних мотивів» разом зі спільниками, нав’язуючи власні погляди, використовуючи мирних мітингувальників, 2 грудня зайшов у приміщення обласної ради, «увірвався» у кабінет Володимира Войтовича, самовільно заволодів портрет президента Віктора Януковича.

Натомість Богдан Шиба каже, що пропонував Володимиру Войтовичу навіть заплатити за портрет. Той, мовляв, гроші не взяв. Підозрюваний зазначив, що до приміщення обласної ради мають вільний доступ всі громадяни, оскільки це майно територіальної громади.

«Тому кваліфікувати ці дії як хуліганство і казати проникнення депутатів обласної чи міської ради в приміщення обласної ради і злочинні дії я вважаю безглуздям», - додав Шиба.

«Всі заходи, які відбуваються з 21 листопада 2013 року у Луцьку організовані людьми, громадянами Луцька і Волинської області в знак протесту неправомірний дій влади і відмови від європейського курсу. Ці заходи всі мирні, відбуваються відповідно до вимог Конституції України, повідомлялася Луцька міська рада заздалегідь, як це визначено у Конституції. І вони є не тим, чим кваліфікують слідчі органи, а звичайним мирними заходами, які здійснюють громадяни у межах конституції», - зазначив Шиба.

Слідче управління УМВС України у Волинській області та прокуратура клопотали мірі запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту.

На думку обвинувачів, маючи закордонний паспорт, Богдан Шиба має можливість переховуватися від органів досудового розслідування, перешкоджати кримінальному провадженню, зокрема, виїжджаючи до Києва для участі у протестах, масових заходах, продовжувати вчиняти інші кримінальні правопорушення, в тому числі закликати до вчинення порушення громадського порядку, масових заворушень, захоплення будівель та споруд.

Слідчий Юрій Маркевич та прокурор Вадим Приймачок наполягали на тому, аби Богдан Шиба мав при собі електронний засіб контролю, так званий навігаційний браслет, не виходив з власного помешкання цілодобово, не покидав межі Луцька, здав закордонний паспорт та прибував до слідчого за першої ж потреби.

Додамо, що Шиба у перерві між судовим розглядом справи дістав свій паспорт та пропонував стороні обвинувача його забрати. Зазначив, що закордон не їздить, діючих віз немає.
Аргументи обвинувачів виявилися менш переконливими, аніж захисту.

«Згідно зі статтею 177 КПК України підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особи кримінального правопорушення, а також наявності ризиків, які дають достатніх підстав слідчому судді суду вважати, що підозрюваний, обвинувачуваний, засуджений, може здійснити дії, які передбачені частиною 1 цієї статті», - зазначила в ухвалі суддя Алла Борнос.

«Під час розгляду клопотання доведено наявність ризику, який передбачений частиною п’ятою статті 177 КПК України, зокрема те, що у випадку не застосування запобіжного заходу підозрюваний може вчинити інше кримінальне правопорушення або ж продовжити кримінальне правопорушення у якому він підозрюється на даний час. Одночасно ні прокурором, ні слідчим не доведено обставин, які передбачені частиною 3 статті 194 КПК України, зокрема те, що у даному випадку є недостатнім застосування більш м’яких заходів для запобігання ризиків, які зазначені у клопотанні», - йдеться в ухвалі.

Матеріалами клопотання не доведена реальна можливість підозрюваного переховуватися від органів досудового розслідування, перешкоджати кримінальному провадженню, «оскільки лише наявність паспорта громадянина України для виїзду за кордон, а також поїздки на мітинги до міста Києва, де зі слів прокурора він може переховуватися, не є такою підставою, а тому вважати, що існують обґрунтовані ризики цього у суду немає».

Тому суд прийняв рішення про запобіжний захід у вигляді «особистого зобов’язання», враховуючи наявність постійного місця проживання, міцність соціальних зв’язків.

Таким чином, на час ведення слідства, не більше як на два місяці, луцький депутат Богдан Шиба зобов’язаний з’являтися на виклик до старшого слідчого слідчого управління УМВС у Волинській області Пилипюка у попередньо визначений день та час протягом терміну розслідування кримінального провадження, не відлучатися з Луцька, повідомляти про зміну місця проживання, здати на зберігання закордонний паспорт та не брати участі у мітингах, зборах і демонстрація щодо євроінтеграційний процесів України.

У разі необхідності термін дії запобіжного заходу може бути продовжений більш як на два місяці. Окрім цього право на оскарження ухвали суду діє протягом п’яти днів з моменту винесення ухвали.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Інші новини теми
Коментарі 21
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
http://www.youtube.com/watch?v=V3JJh0qAPmo
Відповісти
"...та не брати участі у мітингах, зборах і демонстрація щодо євроінтеграційний процесів України."
Ні! це не політичне)
Відповісти
Ото лизнули Клімчуку !
Відповісти
підтримують Богдана Павловича і мають надію, що все буде добре, а наша Волиннь ніколи не буде окраїною Росії.
Відповісти
ото лизнули Шибі!
Відповісти
в свій час якби дослухались до Шиби _ місто мало б великі надходження до бюджету, а так - самі привели шахраїв, які тепер хочуть всім зробити кидалово. А всім не можна догодити.
Відповісти
і ставало все "гавніше і гавніше"....
Відповісти
Хворий ти чоловіче. Дуже "мирних" провокаторів, які бігали з однієї сторони на іншу, можеш побачити в ютубі! То палять за спинами беркуту, то через хвилину проходять без затримок через стрій і кидають в беркут камінням.
Відповісти
Пронесло Богдана Падловича...!:) Но Земля кругла і правило бумерангу ще ніхто не відміняв, а за його вчинки... хо-хо, ох повернеться!!!
Відповісти
Піар пройшов, а там слідство, браслети - то тільки краще для активістів. Герої лять війни!
Відповісти
"...Аргументи обвинувачів виявилися менш переконливими, аніж захисту..." Богдан Шиба, як виявилось, Єдиний хто знає закон і вміє ним користуватись. Респект!!! Учіться всі!!!
Відповісти
маланєц
Відповісти
Судят за те, що "...носили портрет перевернутим..." А тут на форумі ще й Шибу лайном поливають...Оце і є "електорат януковича" в усій його "красі"...От саме від такої гидоти і треба йти геть!--у Європу, подалі від Москви!, подалі...
Відповісти
Судят за те, що "...носили портрет перевернутим..." А тут на форумі ще й Шибу лайном поливають...Оце і є "електорат януковича" в усій його "красі"...От саме від такої гидоти і треба йти геть!--у Європу, подалі від Москви!, подалі...
Відповісти
Напевне вся ОДА сидить на сайті, щоби обісрати Шибу.Клімчук, памятай :після Київського майдану будуть місцеві.А народ все може пригадати, репресії в першу чергу.
Відповісти
да Бодька нормальный чел. че вы на него гоните? все дороги которые он сделал в Луцке лучше вех за все времена города. я по названия улиц не скажу (правильное название), но это отследить не сложно. плюс ему за то, что за Карпенка он бабла не дал и правильно сделал, - развалилась за 2 года
Відповісти
Браслетів нема тому що.
Відповісти
Поки немає браслетів, то за ногу до батареї прив"язати...
Відповісти
Не суд, а посміховисько! Такі покарання....сміх та годі. В Штатах за сушіння кота в мікрохвильовій печі передбачено довічне))))
Відповісти
то посуши кота))
Відповісти
Педагоги міста ЗА ШИБУ !!!
Відповісти