У Луцькраді хочуть просити Януковича «покласти край» мовному питанню

У Луцькраді хочуть просити Януковича «покласти край» мовному питанню
У Луцькій міській радій планують звернутися до Президента України Віктора Януковича з проханням «покласти край розмовам про введення в Україні другої державної мови».

Такий проект рішення розробив і подав до розгляду депутатами на найближчій сесії депутат міськради Сергій Григоренко (ВО «Батьківщина»)

У проекті «Звернення Луцької міської ради до Президента України з приводу спроб введення в Україні другої державної мови» йдеться:

«Шановний пане Президенте!

В одному з нещодавніх інтерв’ю російському інформаційному агентству ІТАР-ТАРС Ви заявили, що незабаром в Україні планується введення другої державної мови – російської. Ми, депутати Луцької міської ради, висловлюючи волю переважної більшості жителів нашого міста, заявляємо про незгоду із такою позицією.

Адже сьогодні в Україні внаслідок несистемної мовної політики центральних органів влади звужується сфера вживання української мови. Тому в цих умовах введення російської мови як другої державної поставить під загрозу існування української мови, сприятиме її витісненню з офіційного діловодства, науки, культури, політичного життя.

А поставити українську мову у таке становище – значить, поставити під сумнів подальше існування України як незалежної, суверенної держави, одним з найголовніших атрибутів якої є мова. Як приклад, можна згадати сусідню Білорусь, де внаслідок введення російської мови як другої державної білоруська мова практично припинила своє існування.

Вважаємо розмови про утиски російської мови штучно надуманими і необґрунтованими, адже сьогодні в Україні, на нашу думку, російська, як і мови інших національних меншин, мають всі можливості для розвитку, для вжитку у повсякденному спілкуванні.

Тому звертаємось до Вас, пане Президент, як до гаранта Конституції, покласти край розмовам про введення в Україні другої державної мови. Вважаємо, що такі теми лише поглиблюють розкол в українському суспільстві. Просимо Вас забезпечити всебічну підтримку розвитку і розширенню вживання в Україні української мови».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
АААбалдеть: "висловлюючи волю переважної більшості жителів нашого міста, заявляємо про незгоду із такою позицією".
Три хи-хи, смех и умора.
Регион (Волынь) меньше по численности чем города в Укрине, и городок(Луцк) размером с наш микрорайон (Гагаринский), а понтов как у настоящих.
Да чхать на Вашу позицию. Русский язык был и остается главным языком общения. Именно поэтому вы беситесь.
Ничего вы не сможете сделать.А ваши решения -обращения до одного места.
Відповісти
Підтримую проект Сергія Григоренка, я на 100% за єдину державну мову в Україні - українську! Мене і досі дивує, що як тільки наближаються вибори, то відразу виникає питання другої державної мови! В нас одна країна, а значить має бути лише одна мова! І не треба знову розділяти суспільство на дві частини, бо сумніваюся, що таким чином можна підняти собі рейтинг, люди вже від цього втомилися! P.S. Написала комент вдруге, надіюся, що цього разу нарешті його опублікують!
Відповісти
Останні новини
У Луцькраді хочуть просити Януковича «покласти край» мовному питанню
26 березень, 2012, 10:15