Тіньові виборчі механізми вже працюють, – активісти руху ЧЕСНО

Тіньові виборчі механізми вже працюють, – активісти руху ЧЕСНО
Хоча передвиборна кампанія ще не стартувала, але механізми реклами вже активно використовуються.

Про це розповіли 27 березня під час засідання Волинської регіональної платформи Громадського руху ЧЕСНО.

Як зазначив співкоординатор платформи, керівник громадського об’єднання «Лучани» та депутат Луцької міськради Богдан Шиба, вже активно працюють передвиборні механізми для збільшення рейтингу.

За його словами, одним із таких механізмів є робота благодійних фондів. Шиба висловив сумнів, що керівники фондів займаються благодійністю тільки в межах отриманих та задекларованих доходів, як того вимагає законодавство.

Він навів приклад фонду Борису Клімчука «Рідна Волинь». За словами Шиби, впродовж останнього місяця фонд надав допомоги на значно більшу суму коштів, аніж була задекларована. За його словами, це свідчить про тіньове використання бюджетних коштів.

Депутат Волинської обласної ради («Фронт Змін») Ігор Гузь зазначив, що у різних районах працюють механізми, які популяризують потенційних кандидатів на виборах. Так, він навів приклад Камінь-Каширського району, де віце-спікер, нардеп від КПУ Адам Мартинюк за державні кошти будує дамби, вставляє нові вікна у школах, жертвує на церкви.

Гузь згадав і народного депутата від Партії регіонів Григорія Смітюха, який активно піариться на Ковельщині. Також Гузь навів приклади благодійної діяльності бізнесмена та депутата Волиньради Степана Івахіва, а також ще одного бізнесмена та нардепа Ігоря Палиці.

Депутат облради Ігор Гузь вважає, що такі дії є маніпуляцією, оскільки в людини автоматично виробляється несвідоме бажання «віддячити» благодійнику, проголосувавши потім за нього на виборах.

«Це відкрита купівля виборців у передвиборчий період», – заявив Гузь.

Виконавчий директор Центру політичного аналізу та виборчого консалтингу Михайло Шелеп вважає, що влада протягом останніх років навмисно доводила країну до бідності, щоб «передвиборчі подачки краще сприймалися». Шелеп зазначив, що більшість виборців нічого поганого в таких механізмах не бачить, і в цьому, за його словами, й полягає проблема, оскільки це дуже сильно впливає на результати виборів.

«Такі подачки є повертанням боргу. Вони не повинні бути мотивом вибору, за кого голосувати», – сказав Шелеп.

Богдан Шиба поділився впевненістю, що кандидати у Верховну Раду використають кризову ситуацію з недофінансуванням бюджету на свою користь. Він розказав, що більшість міст в Україні мають дуже складний бюджет, зокрема, і в Луцьку, де медикам та вчителям не вистачить бюджетних грошей на зарплату в листопаді та грудні.

«Люди про це знають, а кандидати можуть маніпулювати своїми подачками. Одним дадуть, іншим пообіцяють. Люди розуміють, що їхня доля залежатиме від поведінки на виборах», – заявив Шиба.

Нагадаємо, регіональну платформу руху ЧЕСНО на Волині сформували нещодавно.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: ЧЕСНО
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
а чого це забули про благодійників Чернецького та Яручика?
якась дивна позиція, "тіпа чесно", одних бачимо, інших не бачимо, говорити треба ЧЕСНО про ВСІХ!!
Відповісти
а ніхто їх просто не розглядає серйозно
Відповісти
Народна мудрість каже: " Дають-бери, а б ють- тікай"
Відповісти
Останні новини
Тіньові виборчі механізми вже працюють, – активісти руху ЧЕСНО
27 березень, 2012, 18:00