Безробітних учать заробляти на доїнні

Безробітних учать заробляти на доїнні
Волинський обласний центр зайнятості в рамках «Зимової агрошколи» організував для безробітних волинян своєрідні курси з машинного доїння корів – дванадцятьом випускникам курсів заступник голови облдержадміністрації Віталій Карпюк подарував 12 доїльних апаратів.

Те, що молочний бізнес може бути успішним і прибутковим, підтвердили власники родинних міні-ферм, які утримують трьох і більше корів на власному подвір'ї. Для Леоніда Борейка з Баківців Луцького району це не перший доїльний апарат у власному господарстві.

«За фахом я ветлікар, дружина - вчителька, - розповів він. - Родинну ферму довелося взяти на себе. Спершу купив коня, потім трактор, автомобіль. Маю намір утримувати не менше десяти корів. Тому новий доїльний апарат якраз доречний, бо до цього часу користувався саморобним».

Нині у господарстві Раїси Торчинюк із Привітного Локачинського району - чотири корови. Разом із чоловіком утримують також два десятки свиней, бичків.

«Донедавна мали сім корів, - ділиться жінка. - Доїти їх доводилося вручну. Тож новий доїльний апарат стане мені доброю підмогою у домашній господарці. Поки маємо силу, будемо працювати».

Загалом власники одноосібних селянських господарств Волині утримують 97 тисяч корів на власних обійстях. Це і є той малий селянський бізнес, який не тільки дає реальні робочі місця членам кожної родини, а й досить відчутний стабільний грошовий дохід.

«Досвід, одержаний після випробування світовою економічною кризою, переконує: малий бізнес більш стійко витримує економічні потрясіння, швидше відновлюється після кризового стресу, - сказала директор обласного центру зайнятості Раїса Кучмук. - Тому освітній проект «Зимова агрошкола» спрямований на становлення сільського підприємництва: реформування трудових відносин на селі, підвищення поінформованості сільських жителів про новітні технології. Він також сприяє підвищенню конкурентоспроможності жителів сільської місцевості, допомагає правильно організувати особисте селянське господарство, підказує, як започаткувати власну справу, поліпшити якість продукції із сільського двору».

Семінарське навчання, яким почався новий сезон «Зимової агрошколи», зацікавило і керівників сільськогосподарських підприємств.

«Наше сільськогосподарське товариство «Ратнівський аграрій» займатиметься розведенням м'ясної худоби, - сказав його директор Валентин Чернецький. - Нині триває підготовча робота: реконструкція тваринницьких приміщень, які заповнюємо маточним поголів'ям, доки дозволяла погода, готували площі під посів кормових культур навесні, вивчаємо досвід сусідів-білорусів. Один із головних акцентів у теперішній роботі - підбір кадрів. Нам потрібні механізатори, пастухи, агрономи, водії, ветеринари. Звісно, звертатимемося за допомогою у підборі, навчанні та перенавчанні цих кадрів до районного центру зайнятості, адже нашим працівникам доведеться освоювати нову техніку і новітні технології».

До слова, за три попередніх сезони «Зимової агрошколи» на базі районних та міськрайонних центрів зайнятості, сільських та селищних рад проведено 255 семінарів для майже п'яти тисяч селян. Влітку обласна служба зайнятості апробувала школу підтримки культури і туризму як ще один проект розширення можливостей для зайнятості сільського населення.

Довідка:

Перший сезон «Зимової агрошколи» стартував у грудні 2008 року. З того часу вона вже тричі збирала широку аудиторію слухачів із сільської місцевості для занять. Їх проводять і фахівці-практики, і науковці, й ентузіасти-любителі, які самотужки досягають помітних успіхів. Обласна служба зайнятості як ініціатор цього проекту залучає до участі в ньому своїх надійних партнерів: обласний центр підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів агропромислового комплексу, Волинський інститут агропромислового виробництва УААН, головне управління агропромислового розвитку облдержадміністрації, обласну сільськогосподарську дорадчу службу.

Якщо в першому сезоні агрошкола працювала за вісьмома напрямками, в другому - за чотирнадцятьма, то в третьому - вже за дев'ятнадцятьма темами, з-поміж яких особливий інтерес слухачів привернули «Підвищення продуктивності корів та якості молока - головні фактори прибутковості господарств», «Підвищення якості і безпеки сільськогосподарської продукції шляхом дотримання оптимальних норм внесення добрив та пестицидів», «Підвищення якості молока шляхом застосування доїльних апаратів», «М'ясне скотарство - альтернативний напрям розвитку тваринництва та збільшення прибутковості поліських господарств» та інші.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Джерело: Волинь-нова
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Безробітних учать заробляти на доїнні
13 грудень, 2011, 15:17