У Ковелі новий сквер назвали ім’ям українського письменника

У Ковелі новий сквер назвали ім’ям українського письменника
У Ковелі посадили сквер і назвали його ім’ям українського письменника Федора Одрача (на фото).

Про це повідомляє прес-служба обласного управління лісомисливського господарство, пише Про Ковель.

Ініціаторами його створення виступило Ковельське відділення Українського Фонду Культури та Інформаційно-екологічний центр ВОУЛМГ. Саджанці виділило Ковельське комунальне підприємство «Добробут».

Сквер приурочено до 100-річчя від дня народження відомого українського письменника Федора Одрача, який у сорокових роках жив і працював у Ковелі.

«Скверик Федора Одрача – один із найкращих подарунків місту та й самому письменнику, – вважає організатор акції Геннадій Сарапін. – Адже, щонайперше, повертає пам’ять про події минулого, визначних людей Ковельщини, а по друге, значно поліпшить екологічну ситуацію в місті, зробить відпочинок людей більш цікавим і привабливим».

Сквер знаходиться на лівому березі річки Турія, якраз навпроти парку імені Тараса Шевченка, закладеному по інший бік річки, де вже зведено пам’ятник Тарасу Шевченку.

З часом, запвеняютьть у прес-службі, на іншому березі з’явиться й монумент на честь самого письменника.

«Наше місто багате на імена українських патріотів, які надзвичайно багато зробили для української незалежності, але й досі невідомі для сучасника, – вважають Сергій Дружинович, Раїса Марчук, Сергій Козуля, Ігор Верчук, Дмитро Ткачук, Олексій Смаль – співорганізатори і учасники акції. – Щоб повернути їх імена нащадкам, зробити місто більш привабливим для туристів, ковельчани й посадили цей скверик».

У ньому зараз 200 деревець берези, клена, ясена, липи.

Цього ж дня понад п’ятдесят учасників акції на іншому березі Турії посадили ще й захисну зелену смугу. Серед найактивніших учасників акції – Волинська федерація українського рукопашу «Гопак», Ковельська СДЮШОР, «Ніка-Сільмаш» з веслування, Волинський обласний благодійний фонд «Майбутнє Волині», Волинська обласна організація української народної партії, Ковельська станиця Волинського братства вояків ОУН-УПА імені полковника Клима Савура, члени асоціації незалежних письменників Волині імені Павла Чубинського, громадськість міста.

Невдовзі, запевняють вони, у Ковелі з’явиться ще один скверик на честь всесвітньо відомого художника Андронника Лазарчука.

Довідка

Федір Одрач народився 1912 року. Був прихильником української незалежної держави, у роки війни змагався за неї у лавах Української Повстанської Армії, наприкінці війни за наказом командирів змушений був покинути Україну. Відтак жив в Англії, а пізніше – у Канаді.

Написав близько десяти книг про життя Західного Полісся, а ще, вважають дослідники, він – автор багатьох публіцистичних статей та відозв, які загубилися у вирі війни.

У Волинському видавництві «Волинська обласна друкарня» за підтримки облдержадміністрації перевидано дві його книги – «Щебетун» та «На непевному ґрунті».

Окрім того, повість «Щебетун» потрапила у Всеукраїнську програму з відновлення творчості українських письменників і вже надійшла в українські бібліотеки.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: Ковель
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Ковелі новий сквер назвали ім’ям українського письменника
02 квітень, 2012, 12:50