Волинським селянам безкоштовно роздають насіннєву картоплю

Волинським селянам безкоштовно роздають насіннєву картоплю
На Волині серед сільського населення розповсюджують нематодні сорти картоплі.

Такі заходи здійснює Державна інспекція з карантину рослин у Волинській області в рамках «Програми впровадження насіннєвого матеріалу нематодоракових та фітофторозостійких сортів картоплі на 2008-2017 роки», пише Аgronews.

За останні 4 роки місцевим мешканцям було безкоштовно передано 46 тонн нематодних сортів картоплі з метою ліквідації вогнищ золотистої картопляної нематоди – небезпечного паразиту.

«У 2012 році, в рамках реалізації цієї програми, у Волинському інституті агропромислового виробництва придбано 41,2 тонн нематодостійких сортів картоплі, для безкоштовної передачі власникам присадибних ділянок, на землях яких виявлені вогнища золотистої картопляної нематоди. В цьому році придбані та будуть розповсюджуватись такі сорти як Дніпрянка, Санте, Тирас, Словянка, Аноста та Лілея», – повідомляють у Держінспекції з карантину рослин Волинської області.

У березні вже розповсюджено 21,9 тонни картоплі нематодостійких сортів жителям 18 сільських рад, 10 районів Волинської області. Передача насіннєвого матеріалу населенню буде тривати до 5 квітня.

Всього державні інспектори з карантину рослин сорти картоплі розповсюдять у 60 населених пунктах, 35 сільських радах, 15 районах області.

«Впровадження нематодостійких сортів дає змогу не лише збільшити врожайність картоплі на заражених площах, але й очистити ґрунт від цист золотистої картопляної нематоди. В першу чергу завдяки реалізації даної програми у 2011 році було скасовано карантинний режим на площі 41,86 га», – зазначив заступник начальника Державної інспекції з карантину рослин у Волинській області Євгенія Лихач.

На території Волинської області золотиста картопляна нематода вперше була виявлена у 1968 році в Ковельському районі.

Станом на 1 січня 2012 року вогнища нематоди зареєстровані на площі 1034 га.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: село
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
де ви бачили нематодні сорти картоплі? правильно -- нематодостійкі.
Відповісти
Останні новини
Волинським селянам безкоштовно роздають насіннєву картоплю
04 квітень, 2012, 17:43