У Луцьку стіна будинку може впасти на голови перехожим

У Луцьку стіна будинку може впасти на голови перехожим
В обласному центрі Волині, на території історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» на вулиці Данила Галицького, 20 стоїть столітній будинок – пам’ятка архітектури, стіна якого загрожує впасти на перехожих.

Про це йдеться у статті «Кому на голову впаде стіна луцького будинку?» на ВолиньPost.

Сьогодні у будинку мешкає родина Мельничуків, яка пробує самотужки відремонтувати будинок, проте, не маючи коштів на виготовлення проектно-кошторисної документації для реставрації пам’ятки архітектури, не може укріпити аварійну стіну.

«Вони там уже ремонт роблять, то як ми будемо там ще укріплення робити? Це вже їхня справа, раз вони взяли ту кімнату під розширення», - заявила заступник директора департаменту ЖКГ Надія Коленда.



Будівля є пам’ткою архітектури і знаходиться на балансі ЖКГ. Щоб чітко розділити права, обов’язки та відповідальність сторін у користуванні таких об’єктів, Закон України «Про охорону культурної спадщини» передбачає наявність охоронних договорів, підписаних між орендарями чи власниками та органом охорони культурної спадщини.

Охоронних договорів з родиною Мельничуків ніхто не укладав.
Як розповів заступник начальника управління містобудування та архітектури, головний художник міста Ярослав Матвіїв, зважаючи на те, що будівля знаходиться на балансі ЖКГ, саме вони відповідальні за стан будівлі. А реставраційними питаннями має займатися заповідник.

Матвіїв зазначив, що заповідник перебуває під юрисдикцією Волинської обласної державної адміністрації, але та зовсім не виділяє коштів на роботу спеціалістів.

«Кілька років тому виділили 4 мільйони гривень на замок, а на такі будинки ніхто нічого не виділяє», - пояснив головний художник.

Приватизовувати, розказав Матвіїв, також заборонено. Він вважає, що якби дали дозвіл Мельничукам на приватизацію будинку, то їм би було легше його реставрувати.

Читати повністю публікацію «Кому на голову впаде стіна луцького будинку?»

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Луцьку стіна будинку може впасти на голови перехожим
04 квітень, 2012, 18:50