Острів на Світязі потрапив у ТОП-5 островів України

Острів на Світязі потрапив у ТОП-5 островів України
Сайт Iloveukraine склав рейтинг островів України, на яких варто побувати. Серед них - острів на волинському озері Світязь.

Життя на острові для багатьох досі залишається своєрідною ідею-фікс. Навіть безлюдному, як то було у випадку з Робінзоном Крузо, допоки він не зустрів П’ятницю. Як виявилося, в Україні вистачає островів. Різних. Про ті п’ять, які ми відібрали до нашого списку, – ви точно чули. Можливо, навіть бували. Якщо ж ні – то варто, - пише Iloveukraine.

Острів Зміїний

Україна та Румунія дійшли до Гаазького суду за цей острів, і досі не вщухають суперечки, хто виграв більше згідно з вердиктом.

Фото від Андрія (http://iloveukraine.com.ua)
Фото від Андрія (http://iloveukraine.com.ua)


Хай там як, а острів Зміїний має дуже цікаву історію. За легендою, його підняла з моря богиня Фетіда та подарувала сину Ахіллу. Так, саме тому, якого грав Бред Пітт у масштабному фільмі «Троя».

До речі, за переказами, Ахілл був і похований на цьому острові після оспіваної багатьма смерті від стріли.

Сучасна назва, як можна легко здогадатися, пов’язана з великою кількістю змій, які водилися на острові.

На екскурсію до Зміїного потрапити не так вже й просто. Це 4 години на катері від Вилкова, чи то «Української Венеції», але скільки це коштуватиме – сказати важко. Як вже домовитесь.

Острів Березань

Куди простіше дістатися до іншого острова в Чорному морі – Березань. Найкраще – з курортів Коблево, Рибаковка або Очаків.

Фото від Гоши
Фото від Гоши


Острів – безлюдний, хоча влітку тут, зазвичай, вистачає людей. Також на острові тривають археологічні розкопки, зокрема знайдено залишки храму богині Афродіти.

Крім того, саме на Березань було розстріляно команду крейсера «Очаків» на чолі з лейтенантом Шмідтом. За легендою, його сина відпустили, відтак невдовзі по країні з’явилося чимало так званих «дітей лейтенанта Шмідта».

Острів Джарилгач

Це найбільший український острів. Він розташований поруч із Скадовськом: між містом та островом є пристань, яка їх сполучає. У давнину Джарилгач був частиною коси, яку греки називали Ахілловим бігом.

Фото від Вані Березовського (http://iloveukraine.com.ua)
Фото від Вані Березовського (http://iloveukraine.com.ua)


Легенда про її появу повертає нас до часів Троянської війни. Коли греки зібралися відпливати на бій, їхні кораблі зупинив сильний зустрічний вітер. То гнівалася богиня Артеміда, вимагаючи жертвоприношення доньки царя Агамемнона, яка була заручена з Ахіллом. Однак, зрештою, богиня пожаліла дівчину та взяла її до себе жрицею.

Якось Ахілл наважився заволодіти дівчиною силою, але та вирішила краще втопитися у морі, ніж зрадити Артеміда, і кинулася тікати. Щоб врятувати жрицю богиня сипала перед нею пісок. Ось так і утворилася коса Ахілловий біг. Най ній, до речі, греки проводили змагання з бігу.

Острів Хортиця

Мабуть, найславетніший український острів на Дніпрі, осередок зародження української державності, волі та героїзму. Хочете поринути в ті часи? Ласкаво просимо на Запорізьку Січ.

Фото від Альони (http://iloveukraine.com.ua)
Фото від Альони (http://iloveukraine.com.ua)


Не дивуйтеся, якщо зустрінете тут Юрія Андруховича: правий берег Хортиці – одне з його найулюбленіших місць.

Острів посеред озера Світязь

За чистоту води озеро ще називають українським Байкалом.

Фото від Влад Матвіїв (http://iloveukraine.com.ua)
Фото від Влад Матвіїв (http://iloveukraine.com.ua)


Місцеві наполягають, що відпочивати сюди приїздили Микита Хрущов та Юрій Гагарін. У першого була навіть власна дача – на острові посеред озера. Сьогодні воно доволі популярне серед туристів, хоча досить занедбане.

І ще тут, кажуть, дуже люті комарі. Дістатися до острова можна як на вітрильнику чи катамарані, так і самотужки, вплав… 

Нагадаємо, раніше сайт Iloveukraine включив будинок архітектора Голованя у Луцьку до «ТОП-5 екстравагантних будівель України».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: Світязь
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Острів на Світязі потрапив у ТОП-5 островів України
09 квітень, 2012, 11:42
Чоловік порізав жінку
09 квітень, 2012, 11:02