В Україні випускатимуть бензин зі спиртом

В Україні випускатимуть бензин зі спиртом
З 2013 року в Україні заборонять продажу нафтопродуктів без вмісту спирту.

Про це пише ЛІГАБізнесІнформ з посиланням на «Комерсант-Україна».

Як зазначає видання, міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко заявив, що ініціював введення обов'язкового вмісту в бензині не менше 5% біоетанолу. На його думку, ця норма дасть змогу завантажити сільгоспвиробників і знизити залежність від імпорту нафти і нафтопродуктів.

Міністерство енергетики та вугільної промисловості підготувало законопроект про обов'язковий вміст в бензині 5% біоетанолу, починаючи 1 січня 2013 року, і 7% – з 2014 року. Про це Бойко заявив 6 квітня в ефірі «Першого Національного».

«Ми вносимо законопроект, сподіваюся, він буде прийнятий на засіданні уряду. Це дозволить, з одного боку, знизити закупівлі нафти, а з іншого – завантажити сільгоспвиробників», – повідомив Бойко.

За його словами, цей законопроект вже узгоджений з усіма учасниками ринку.

Наявність в бензині 5% біоетанолу, або 15% простих ефірів, відповідає стандарту якості «Євро-4», який мав почати діяти в Україні з 1 січня 2010 року, пояснив заступник директора дослідницького центру «Психея» Геннадій Рябцев.

«Однак через те, що тільки три з шести існуючих в Україні нафтопереробних заводів України – Лисичанський, Кременчуцький і Одеський – можуть виробляти паливо за стандартами «Євро-4», рішення постійно переносилося», – зазначив він.

Директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич зазначає, що не останню роль в цьому питанні зіграла НАК Нафтогаз України, яка дотепер не провела обіцяної модернізації підконтрольного їй Шебелинського газопереробного заводу.

Як розповіло виданню високопоставлене джерело в Міністерстві аграрної політики і продовольства, відомство пропонує, щоб весь біоетанол вироблявся на спиртзаводах України.

«Замість готового бензину в Україну може поставлятися напівфабрикат – Eurobob, який стане бензином після того, як в нього додадуть біоетанол, вироблений на спиртзаводах України», – підкреслив співрозмовник.

Раніше міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк оцінив можливості виробництва біопалива майже в 5 мільйонів тонн на рік, що, на його думку, дозволить на 30% замістити імпорт світлих нафтопродуктів.

Обов'язковий вміст біоетанолу в бензині дозволить уряду підвищити інвестиційну привабливість заводів «Укрспирту», які готуються до приватизації, вважає Рябцев.

Проти ініціативи Мінагрополітики традиційно виступають нафтовики.

«Не можна порівнювати виробництво і зміст біопалива, наприклад, в Бразилії при середньорічній температурі близько 24 градусів за Цельсієм, і в Україні, де вона набагато нижча. Через зміни температур існує небезпека розшарування палива», – застерігає голова правління Укртатнафти (Кременчуцький НПЗ) Павло Овчаренко.

«Додавання спирту в бензин призводить до підвищення октанового числа. Відповідно, внаслідок розшарування палива відбудеться падіння октанового числа, що призведе до перегріву двигуна та його поганої роботи», – каже провідний науковий співробітник Інституту біоорганічної хімії та нафтохімії НАН України Владислав Кисельов.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: авто
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.