Новорічний стіл коштуватиме українцям півзарплати

Новорічний стіл коштуватиме українцям півзарплати
На святкування Нового року середньостатистична українська родина витратить близько 1,5-2,5 тисячі гривень, при середній зарплаті по країні 2700 гривень - найдорожчим на Новий рік буде алкоголь, найдешевшим - олів'є.

За словами експерта - керівник аналітичного відділу консалтингової агенції «ААА» Марії Колесник, у поточному році найбільше додали у вартості алкоголь та солодощі.

«На горілчані вироби вводилися додаткові акцизи, зростала ціна спирту для виробників. Тому горілка дорожчала упродовж року. Те ж саме можна сказати про цукерки, вони в середньому подорожчали на 25-30%. Основна причина - у світі дорожчали какао-боби, основна сировина для шоколаду. Крім того, якщо не брати 2-3 місяці нового врожаю, в Україні був дорогий цукор», - наголосила Колесник.

Ціни на компоненти традиційного для українського застілля салату олів'є, змінилися різнонаправлено.

«Овочі цього року не подорожчали, а навіть суттєво подешевшали у порівняні з минулим роком. Можна говорити навіть про двократне зниження цін. Подешевшали вони через вельми великий врожай. У свою чергу подорожчав майонез, та яйця із якого його роблять. Сьогодні ціна десятка виросла на 2-3 гривні», - розповіла фахівець.

Крім того, як зауважила Колесник, подорожчало м'ясо. Пік цін припав на літо, оскільки зросли закупівельні ціни на свинину у живій вазі. Відповідно, вони зросли практично удвічі у порівнянні із січнем минулого року. Якщо у січні закупівля йшла на рівні 13-14 гривень за кілограм живої ваги, то влітку вона вже була вищою за 20 гривень. Вже наприкінці літа все це відбилося на цінах у роздрібних мережах, розповіла аналітик.

Як повідомлялось, українців у передсвятковий шопінг найбільше цікавить одяг, мобільні телефони, побутова техніка, комп'ютери та автомобілі.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Джерело: Gazeta.ua
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Новорічний стіл коштуватиме українцям півзарплати
14 грудень, 2011, 18:07