«Західінкомбанку» шукають інвесторів

«Західінкомбанку» шукають інвесторів
Фонд гарантування вкладів фізичних осіб почав пошук потенційних інвесторів для виведення з ринку «Автокразбанку» («АКБ Банк», Кременчук, Полтавська обл.) та «Західінкомбанку» (Луцьк).

Потенційним інвесторам пропонують такі способи виведення банків із ринку: відчуження всіх чи частини активів і зобов'язань банку, створення та продаж інвестору перехідного банку з переданням йому активів і зобов'язань банку, продаж банку в цілому, - пише Forbes.ua з посиланням на Фонд гарантування вкладів.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб на три місяці ввів тимчасову адміністрацію в «Західінкомбанк» (по 28 серпня 2014 року) й «Автокразбанк» (по 29 серпня 2014 року) .

«Західінкомбанк» засновано 1993-го. Його найбільшими акціонерами на 1 січня 2014 року є ВАТ «Недиверсифікований закритий венчурний інвестиційний фонд «Інноваційні стратегії» (48,463%) і Parroks Corporation limited (Великобританія, 51%). 100% акцій Parroks Corporation limited володіє Арсен Іванющенко. Ендрю Морей Стюарт володіє 100% акцій компанії Keens limited, яка володіє 100% акцій ТОВ «Ставр», що має 94% акцій ВАТ «Недиверсифікований закритий венчурний інвестиційний фонд «Інноваційні стратегії».

Згідно з даними Нацбанку України, на 1 квітня 2014 року за розміром загальних активів «Західінкомбанк» gjcslfd – 117-те місце (760,454 млн грн) серед 181 чинного в країні банку.

Нагадаємо, згідно з результатами журналістського розслідування, нові власники, які «зайшли» в капітал «Західінкомбанку» у 2009 році, відразу ж вивели отримані кошти через кредити своїм ж компаніям.

Ключовим у схемі отримання активів банку стало призначення тимчасового адміністратора, яким стала Ганна Ярошенко. Прикметно, що після зміни власника «Західінкомбанку» вона стала заступником голови правління банку.

Сама ж схема полягала у зменшенні вартості акцій банку. Внаслідок цього статутний капітал «Західінкомбанку» було зменшено із 133 мільйонів до одного.

Наступний крок – емісія акцій, щоб привести статутний капітал банку до норм, встановлених регулятором. Колишньому власнику Василеві Гаврилишину надавалося переважне право на купівлю акцій.

Але оскільки в цей час він перебував під арештом в банк «зайшов» новий інвестор – ВАТ «Недиверсифікований закритий венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Інноваційні стратегії», який пов’язують із Юрієм Іванющенком, більш відомий як Юра Єнакієвський.

Як припускає автор статті, основною метою заходження «єнакієвських» в «Західнікомбанк» було отримання 300 мільйонів гривень рефінансування від Нацбанку. Проте рефінансування ніхто не дав, тому банкіри взялися за боржників банку.

«Постає питання: що робити із «Західінкомбанком» далі? Видавати комерційні кредити? Для цього в Іванющенка є «ТК Кредит». Займатися альтруїзмом, роздаючи вкладникам їх депозити? Це взагалі з області фантастики…» - йдеться у матеріалі.

Детальніше читайте у статті «Скандальний луцький банк і його таємні кредити».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Вкладники Західінкомбанку зверталися у прокуратуру, Національний банк України, Кабінет міністрів України притягнути до відповідальності Бєліка О., начальника управління НБУ Волинської області, котрий 5 років кришував общак юри єнакієвського.За час кришування Бєліком Західінкомбанку понад 200 ДВІСТІ ВКЛАДНИКІВ ПОМЕРЛИ , не отримавши свої гроші на лікування. А Бєлік досі на своїй посаді, а не в сізо.
Відповісти