У Луцьку Уповноважений Президента «переплутав» входи до гімназії та супермаркету

У Луцьку Уповноважений Президента «переплутав» входи до гімназії та супермаркету
Луцьку владу закликали більш жорстко вести антиалкогольну і антитютюнову кампанію щодо неповнолітніх і чітко відокремити територію продажу підакцизних товарів від території навчальних закладів.

Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко (на фото), який 18 квітня працював на Волині, зізнався, що «переплутав» вхід до четвертої гімназії Луцька та супермаркет, що знаходиться біля її входу. Посадовець каже, що такого не бачив в жодному місті Україні, яке останнім часом відвідав.

Отож Юрій Павленко порадив міській владі ввести обмеження на продаж алкоголю навколо навчальних закладів і запевнив, що всі юридичні підстави для органів місцевого самоврядування для цього є.

«Сьогодні ці повноваження повністю є в міської ради з точки зору розміщення торгових точок біля навчальних закладів. І всі повноваження ухвалити хоч завтра рішення і захистити дітей конкретних населених пунктів від доступності алкоголю і тютюну є», – зазначив Юрій Павленко.

Юрій Павленко додав, що нині готуються зміни до законодавства, згідно з якими збільшуватиметься штраф за продаж неповнолітнім алкоголю й тютюну. Зокрема планується підвищити штраф мінімум з 6800 гривень до 70 тисяч гривень.

Крім того, планується застосовувати не лише варіативну відповідальність, тобто або лише сплату штрафу, або зняття ліцензії на продаж, а сукупну. Тобто підприємець, який продав алкоголь чи тютюн неповнолітньому, заплатить і стягнення, й до того ж буде позбавлений права продажу підакцизного товару певного виду.

Павленко закликав луцьку владу перейняти досвід Вінниці, де діє жорстка антиалкогольна політика спільно з громадськими організаціями, правоохоронними органами, асоціацією захисту прав підприємців і владою.

«Поки громада, міська рада і мер міста не почне боротися за права своїх дітей, ніхто інший його цього не зобов’яже робити. Я чесно не знайомий з мером Луцька, але в мене від побаченого є неприємні враження щодо міської влади по відношенню до дитини», – зазначив Уповноважений Президента.

«Я не бачу тут бажання, ні волі міського голови. Не тільки в благоустрою міста, що мене теж вразило, «чистота» Луцька, а й такі елементарні речі, як захистити дитину від алкогольної і тютюнової залежності», – поділився враженнями Павленко.

Посадовець додав, що повноважень щодо захисту дітей у міського голови більше, ніж у Президента України чи нього самого. І навів невтішну статистику, що у 13 років вже 1% дітей є алкоголіками, до 16 років цей відсоток збільшується до 5 %. А завдяки доступності алкоголю 40% дітей старше 13 років є у небезпеці стати алкозалежними.

Щодо випускних шкільних вечорів та свята останнього дзвоника, на яких часто випускники вживаються алкоголь, Павленко зазначив, що тут визначальну роль відіграють вчителі та батьки, які мусять контролювати неповнолітніх.

Довідка

Своїм рішенням від 20 квітня 2011 року Луцька міська рада заборонила з 1 травня минулого року продаж пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових та тютюнових виробів:

- в об’єктах торгівлі (крім закладів ресторанного господарства), розміщених у радіусі 100 метрів від головного входу у приміщення загальноосвітніх навчальних закладів;

- у стаціонарних магазинах, які вбудовані у житлові приміщення, тимчасових спорудах торговельного призначення для здійснення підприємницької діяльності (в тому числі торгівельних павільйонах на зупинках громадського транспорту) з 22:00 до 08:00 (крім продажу тютюнових виробів).

Таке рішення депутати прийняли «з метою формування в суспільстві здорового способу життя, зниження рівня споживання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв та тютюнових виробів, обмеження доступу до них дітей, охорони їх здоров’я, враховуючи неодноразові звернення мешканців міста, контролюючих органів, доручення голови Волинської обласної державної адміністрації, керуючись ст.ст. 26,30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст. 15-3 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного та плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів».

Втім рішення почали оскаржувати підприємці у суді, адже вважали, що воно порушує їхні права.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: торгівля
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Результати незабарюються.
http://www.volynnews.com/news/society/pomylkovo_vidluptsyuvaly_ne_toho/
Відповісти
Останні новини
У Луцьку Уповноважений Президента «переплутав» входи до гімназії та супермаркету
19 квітень, 2012, 10:20