На Волині встановили пам’ятник загиблим українцям

На Волині встановили пам’ятник загиблим українцям
У колишньому селі Красний Сад Горохівського району на Волині відкрили пам’ятник українцям, які загинули під час польсько-українського конфлікту у 1943 році.

Урочистості відбулися 18 квітня, повідомили у прес-службі Волинської облдержадміністрації.

Поминальні заходи розпочались з панахиди та освячення пам’ятника на місці, де 19 квітня 1943 року, а саме у Пасхальні дні, внаслідок конфлікту загинуло 104 мешканці села. Нині їх прізвища викарбовано на монументі.

Усього на той час у Красному Саді налічувалось 26 дворів. Там проживало 116 мешканців різного віку, в тому числі – діти та люди похилого віку.

Представники духовенства, зокрема керуючі Волинською єпархією УПЦ митрополит Ніфонт, Волинською єпархією УПЦ КП митрополит Михаїл та ординарій Луцької дієцезії РКЦ єпископ Маркіян Трофим’як відслужили панахиду, а пам’ять загиблих усі присутні вшанували покладанням квітів.

Голова облдержадміністрації Борис Клімчук назвав ініціаторів встановлення цього пам’ятника. Це журналіст газети «Волинь-нова» Петро Боярчук та власний кореспондент «Голосу України» Микола Якименко. Вони писали про трагічні речі, які відбувались у Красному Саду з початку 90-х років.

«Вони не дали згаснути пам’яті, і спонукали нас, чиновників, прийняти правильні рішення: облаштувати кладовище та встановити пам’ятник. Ми робимо багато робіт в області з упорядкування кладовищ та ремонтуємо дороги до храмів та цвинтарів. Адже спочатку треба зробити матеріальні речі, щоб потім люди змогли прийти до своїх померлих родичів та вшанувати їх світлу пам'ять. Ця пам’ятка залишиться на багато років. Сьогодні ми увічнили ще одну сторінку волинської історії», – зазначив Клімчук.

Довідка

Трагедія Красного Саду набула особливого звучання за часів незалежної України, коли у 1992-1996 роках у різних періодичних виданнях з’явилися ряд публікацій Петра Боярчука і Миколи Якименка.

Пізніше цій темі були присвячені публікації інших журналістів та істориків.

На початку 2000-х років родичі загиблих і сільська влада виготовили конструкцію нового пам’ятника, але він із суб’єктивних причин місцевого характеру так і не був встановлений.

З цього приводу громадськість зверталася за сприянням до голови облдержадміністрації Бориса Клімчука, який дав відповідне доручення фахівцям і взяв на особистий контроль вирішення питання щодо гідного вшанування пам’яті загиблих волинян.

6 жовтня 2011 року для вивчення умов побудови пам’ятника та благоустрою кладовища у колишньому селі Красний Сад працювала робоча група. Як результат їхньої роботи було виготовлено проектно-кошторисну документацію.

Обеліск встановлено за кошти державного, обласного та районного бюджетів, а також меценатів.





Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.