Через підлеглих Клімчук мусив червоніти перед столичним високопосадовцем

Через підлеглих Клімчук мусив червоніти перед столичним високопосадовцем
На Волині виявили цілу низку негативів у галузі захисту і дотримання прав дитини: низький рівень охоплення позашкільною освітою та залучення інклюзивною освітою, погана забезпеченість вакциною.

Про це йшлося 18 квітня під час візиту на Волинь Уповноваженого Президента з прав дитини Юрія Павленка. Це остання область, яку інспектував Уповноважений перед тим, як надати попередній звіт Президенту щодо рівня дотримання прав дитини.

Павленко виявив ряд негативів у галузі захисту і дотримання прав дитини та наголосив, що рейтинг губернаторів відштовхуватиметься від оцінки діяльності губернаторів у напрямі захисту прав дитини.

З-поміж основних недоліків посадовець назвав низький показник охоплення дітей позашкільною та дошкільною освітою. Цей показник є одним з найгірших серед українських міст.

Соціальний супровід сімей, які опинилися в складних життєвих обставин на Волині, становить лише 4%. Водночас є брак кадрів, які мали би працювати в цьому напрямку. Адже 40% посад є вакантними.

Серед недоліків і низькі темпи залучення інклюзивною освітою. Лише 11 дітей області, що мають фізичні вади, навчаються поміж здоровими дітьми. Однак більше 2% дітей Волині є інвалідами.

Уповноважений пригадав візит до дитячого будинку сімейного типу у Володимир-Волинському, де виховуються 11 дітей, які не є здоровими. Павленко пригадав двох хлопчиків, яких уже відвідував 5 років тому. Один мав діагноз ДЦП, а інший – нежиттєздатність.

«Сьогодні два хлопчики ходять, розмовляють, читають вірші і вчаться в загальноосвітній школі, а не заперті в інтернати для дітей з особливими потребами, викинуті таким чином з суспільства, аби ми їх не бачили і не знали. Є багато дискусій, але коли дитина з особливими потребами навчається з іншими дітьми, то ця дитина розвивається швидше і краще, а здорові діти – добріші і відповідальніші», – зазначив Павленко.

Крім цього, Уповноважений не вдоволений звітами, які шлють чиновники у Київ. Павленко каже, що у звітах не надсилають цілком об’єктивну інформацію. Зокрема щодо рівня забезпечення вакцинами.

«Я знаю, що половини вакцин, необхідних і гарантованих державою, у Волинській області немає. Але чому ви пишете, що все добре, якщо половина вакцин не забезпечені?» – наголосив Павленко.

Серед позитивних показників Юрій Павленко назвав відсутність материнської смертності у 2011 році, низький рівень дитячої злочинності, високий ріст народжуваності, вищий серед загальноукраїнського показник виховання дітей у прийомних сім’ях і будинках сімейного типу. Хоча у 2012 році є зменшення цього показника, водночас зі збільшенням загальної кількість дітей-сиріт.

«Президент поставив чіткі задачі, які ми поки що успішно провалюємо, за що я вам «дякую». Я прийняв ряд рішень. Одне з них: ми маємо 17,2 мільйонів заробленого додаткового ресурсу. На ваші пропозиції ми виділимо вам цільові гроші для житла для дітей-сиріт», – звернувся губернатор Борис Клімчук до підлеглих.

Голова Волинської ОДА не вдоволений і «кволою» роботою по формуванню інституції потенційно прийомної сім’ї, яка буде готова до прийняття дітей-сиріт.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А що вже багато років робить Онищук Алла? Служить прикрасою для меблів? Якщо копнути глибше проблеми, згадані тут Павленком, то може вилізти не лише те, за що треба червоніти Клімчуку... Діти в Луцьку скривджені, як ніде. Лише Кривицький продав і віддав 9 дитячих садків. Він гадав, що якщо його дружина і дочки відродили, то більше ніхто в Луцьку не народжуватиме. Що сьогодні в цих приміщеннях, як вони використовуються, яка форма їхньої власності, чи можна їх повернути назад дітям? Адже ленінські тези "Все лучшее - детям!" ще поки-що ніхто не відміняв. Крім, звичайно, Кривицького.
Відповісти
Останні новини
Через підлеглих Клімчук мусив червоніти перед столичним високопосадовцем
19 квітень, 2012, 11:54