Польща, згадай 39-й рік! - волиняни вимагають віддати вантаж з амуніцією

Польща, згадай 39-й рік! - волиняни вимагають віддати вантаж з амуніцією
У Нововолинську відбулася акція незгоди з діями польських митників і поліцейських, які 28 червня зупинили кілька українських автівок, а по обіді конфіскували бронежилети-напівфабрикати і 550 кевларових касок.

Акція із прапорами і плакатами відбулася у неділю 29 червня на бульварі Шевченка біля колишнього ресторану «Шахтар», де торгує камуфляжем сирієць Хасан, повідомляє Нововолинськ Діловий.

Нагадаємо, 28 червня польська митниця затримала транспорт із закупленими для волинських солдатів бронежилетами та касками.

Загалом поляки затримали товару на 1 мільйон 600 тисяч гривень. Принаймні таку суму здали Хасану для гуртової закупівлі захисного спорядження родичі й земляки волинських солдатів.

Відсутність солідарності, ба навіть простого людського розуміння ситуації з польського боку обурила волинян. На протестну акцію прийшли й матері бійців — дві з них плакали без упину, змарнілі й згорьовані. Прийшли волонтери, що збирають кошти. Прийшли юнаки, яким іще доведеться, можливо, вирушити на схід.

Активісти громадської організації «Волинські патріоти» забезпечили озвучування акції, розгорнули стяг, плакати.



На мітингу виступила Наталя Поліщук із села Соловичі Турійського району, голова Соловичівської сільради Ярослав Кашуба, майор Андрій Якимков із 51-ї бригади (Володимир-Волинський).

Наталя Поліщук розповіла, як чекають у гарячих точках броників і касок хлопці з їхнього села. Як люди стягувалися всім миром, аби встигнути. Аж 12 бійців із Солович нині на східному фронті. Одного поранено. Решта сподіваються нині лише на Бога й на свою громаду. На армійських інтендантів давно не розраховують...

Майор Якимков нагадав, що кожна каска — це врятоване життя. І коли каски лежать навалом десь під замком по той бік кордону, а по цей бік жінки, що сплатили за них гроші, плачуть від безсилля зарадити синам і чоловікам, — це неправильно.

«Ми повстали сьогодні проти несправедливості. Вважаємо поляків братами, прагнемо увійти до європейської спільноти. Дуже розраховуємо на їхню підтримку України у важкій, трагічній боротьбі за збереження незалежності. Однак випадок в Устилузі наводить на тривожні роздуми. Невже в Євросоюзі повелися на путінські підступні обіцянки, невже не розуміють усієї небезпеки, що нависла над Україною?», - сказав Володимир Красуля.

Нововолинський волонтер Андрій Рязанов і депутат Турійської райради Володимир Красуля зателефонували заступникові нововолинського міського голови Андрію Сторонському (телефон голови Віктора Сапожнікова не відповідав). Повідомили про мітинг, про резонансну пригоду на митниці, закликали допомогти.

Якраз на цю пору стало відомо, що на тій-таки Устилузькій митниці конфіскували солдатське спорядження ще у двох водіїв.

Сторонський пообіцяв з'ясувати ситуацію. За півгодини телефоном пояснив, зі слів начальника прикордонного загону, що конфіскат знаходиться у поліції Грубешова.

У розмовах з журналістами волонтери висунули навіть припущення, що негласна вказівка гальмувати такі вантажі надійшла з українського боку. Мовляв, комусь із владців вигідно, аби хлопці-патріоти й надалі залишались беззахисними перед агресором, озброєним до зубів.

«Одна жіночка, щоб купити синові броник, збиралася корову продати. Ми того не допустили, зібрали гроші на бронежилет і каску її синові. І все це тупо лежить зараз у Грубешові», - розповіли волонтери.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
до скону віку!
Відповісти
ггг ваші друзі вас присують
Відповісти
найміть у польщі адвоката і терміново в суд.
Відповісти
Давайте, ще з поляками на Заході почнемо воювати... І буде люкс.
Відповісти
Останні новини
Польща, згадай 39-й рік! - волиняни вимагають віддати вантаж з амуніцією
29 червень, 2014, 20:01