Волинські даішники обіцяють розібратися з водіями, які їздять не у тій смузі

Волинські даішники обіцяють розібратися з водіями, які їздять не у тій смузі
На території Волинської області проводитимуться цільові профілактичні заходи під умовною назвою «Рядність» із виявлення та документування фактів порушення водіями правил дорожнього руху щодо вимог до розташування транспортних засобів на дорозі.

"Такі заходи спрямовані на забезпечення безпеки дорожнього руху, збільшення пропускної здатності автомобільних доріг, зниження заторів на вулично-шляховій мережі, а також створення умов для безперешкодного руху транспортних засобів оперативних і спеціальних служб", - повідомляють на сайті обласного ДАІ.

Даішники нагадують, що згідно з Правилами дорожнього руху (п. 11.2), на дорогах, які мають дві і більше смуг для руху в одному напрямку, нерейкові транспортні засоби повинні рухатися якнайближче до правого краю проїзної частини, крім випадків, коли виконується випередження, об’їзд або перестроювання перед поворотом ліворуч чи розворотом.

Однак досить часто виникають ситуації, коли у крайній лівій смузі, при абсолютно вільній правій, рухається авто з мінімальною швидкістю, що викликає невдоволення водіїв інших транспортних засобів, - пояснюють у ДАІ.

Але водії, що «звикли» рухатися по лівій смузі, навіть не задумуються, що порушують Правила дорожнього руху.

Пункт 11.5 даної норми зазначає, що на дорогах, які мають дві та більше смуги для руху в одному напрямку, виїзд на крайню ліву смугу для руху в цьому ж напрямку дозволяється, якщо праві зайняті, а також для повороту ліворуч, розвороту або для зупинки чи стоянки на лівому боці дороги з одностороннім рухом у населених пунктах, коли це не суперечить правилам зупинки (стоянки).

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: ДАІ
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 7
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
спочатку ближче до правого краю ями залатайте та розмітку нанесіть!
Відповісти
Цікаво, як ДАІ має це робити, коли дуже часто, просто немає розмітки, або права смуга в аварійному стані і створює небезпеку для дорожнього руху.
Відповісти
Підтримую водія. Права сторона як правило розбомблена маршрутками, ото хай даїшники нею і їдуть. Їдеш по лівій побачив, що заважаєш змісимвся не побачив блимнули ззаді і так само змістився.
Відповісти
2.14. Водій має право:

а) керувати транспортним засобом і перевозити пасажирів або вантажі дорогами, вулицями чи іншими місцями, де їх рух не заборонено, в установленому порядку відповідно до вимог цих Правил;

{Підпункт "б" пункту 2.14 виключено на підставі Постанови КМ № 1029 від 26.09.2011}

в) знати причину зупинки, перевірки та огляду транспортного засобу посадовою особою державного органу, яка здійснює нагляд за дорожнім рухом, а також її прізвище і посаду;

г) вимагати від особи, яка здійснює нагляд за дорожнім рухом та зупинила транспортний засіб, пред'явлення посвідчення її особи;

ґ) отримувати необхідну допомогу від посадових осіб та організацій, що беруть участь у забезпеченні безпеки дорожнього руху;

д) оскаржити дії працівника міліції в разі порушення ним законодавства;

е) відступати від вимог законодавства в умовах дії непереборної сили або коли іншими засобами неможливо запобігти власній загибелі чи каліцтву громадян.
А тепер вчимось використовувати пункт 2.14.-е із врахуванням того що ями на правій частині дороги в нашій країні є "непереборної сили" і ми не можемо "запобігти власній загибелі" іншим способом як рухатись там де це можливо.
А тепер нехай працівник ДАЇ доведе в суді ,що ями які ми обїжджали -
нестворювали можливості "загибелі чи каліцтву громадян"

Відповісти
Цілком підтримую попередніх дописувачів. А ще. Коли автівки ДАЇ почнуть їздити, паркуватися, патрулювати за правилами? Коли ДАЇ "займеться" пішоходами задля забезпечення безпеки дорожнього руху?
Відповісти
Цікава і водночас необхідна ініціатива з боку ДАІ, однак, у мене особисто виникають сумніви щодо законних дій з боку ДАІ в частині її реалізації. Чому? По-перше, на проїздній частині відсутня розмітка - цікаво яким чином працівник ДАІ буде визначати по якій смузі в даний час рухався водій автомобіля! По-друге, у крайній правій смузі є дуже багато вибоїн - тому тут доцільно посилатись на ст.18 КУпАП відповідно до якої ваша дія буде розцінена як "крайня необхідність з метою збереження вашого майна"! По-третє, довести провину водія нереально - Наказом №33 від 1.03.2010 року чітко визначено перелік технічних засобів, що використовуються для виявлення та фіксування порушень ПДР і всі вони передбачені для фіксування порушень швидкості (а не вимог розмітки і дорожніх знаків) та перевірки на стан алкогольного сп'яніння! По-четверте, відповідно до п.17.10 Інструкції №111 від 27.03.2009 року працівникам ДАІ заборонено використовувати прилади, які не сертифіковані в Україні та не пройшли метрологічної повірки - тому, відео чи фото зроблене на відеореєстратор, розміщений в автомобілі ДАІ не може бути доказом у справі про адміністративне правопорушення. Таке відео може бути лише "інструментом тиску на водія"! По-п'яте, згідно ст.251 КУпАП доказами у справі про адміністративне правопорушення є будь-які докази (з вашого боку - необхідно викласти на папері - покази всіх хто є у авто, адже вони є свідками і їм відомі будь-які факти, що стосуються справи, згідно ст.272 КУпАП. Отже, такі особи не є зацікавленими особами у чому вас намагатимуться переконати працівники ДАІ). Більше того, згідно ст.268 КУпАП особа, яка притягається до адміністративної відповідальності має право знайомитися з матеріалами справи, давати пояснення, подавати докази, заявляти клопотання. Справа про адміністративне правопору-шення розглядається в присутності особи, яка притягається до адміністративної відповідаль-ності - для цього не потрібно виходити з власного автомобіля і тим самим "піддавати себе психоло-гічному тиску в автомобілі ДАІ", адже згідно п.27.4 Інструкції 111 працівнику ДАІ не обов'язково запро-шувати водія вийти з авто. І тут цікаво поглянути на те, як працівник ДАІ буде заповнювати протокол стоячи біля вікна вашого авто. По-шосте, і саме головне - у працівника ДАІ відсутні будь-які докази вини водія!
Відповісти
хай шурують на схід та з донецькіми розберутся
Відповісти
Останні новини
Волинські даішники обіцяють розібратися з водіями, які їздять не у тій смузі
05 липень, 2014, 14:15