Біля Луцька виорали останки невідомої людини

Біля Луцька виорали останки невідомої людини
У селі Лаврів Луцького району місцевий мешканець під час оранки виявив людські останки.
У зв’язку з цим 14 листопада експедиція ДП «Волинські старожитності» провела археологічно-ексгумаційні дослідження.
Досліджувана ділянка знаходиться в центральній частині села, на правому березі річки Злодійки (лівосторонній доплив Стиру), на відстані близько 300 метрів на південь від шосейної дороги, яка веде до села Несвіч, та за 1 кілометр на захід від церкви.
Поховання невідомого знаходиться на поселенні давньоруського часу та пізнього середньовіччя. На поверхні було виявлено фрагменти черепа та кілька кісток тулубу.
У розвідковому шурфі на місці розміром 2х2 метри на глибині 0,3 метра від денної поверхні було виявлено скупчення потрощених плугами кісток.
На рівні материка (0,5 метра від денної поверхні) був виявлений котлован поховання, розміри якого після подальшої дорізки становили 0,8х2,0 метра, орієнтований по лінії північ-південь.
У котловані виявлені частково знищені стегнові та гомілкові кістки. Тобто похований був орієнтований головою на північ, відповідно – не за християнською традицією.
Утруднює визначення етнічної належності людини і відсутність супровідного матеріалу, кажуть у ДП «Волинські старожитності». Хоча за стратиграфічним розрізом та матеріалами поховання датується XVI-XVII століттями.
Археологи припускають, що традиційного поховання не відбувалося, а людина загинула на місці під час якихось військових дій.
Питання про датування залишається відкритим, оскільки кістки були дуже понищені плугами.
Довідка
В історичних документах є згадки про Лаврів XVI-XVII століть. У 1570 році частина села належала до Семена Козинського, а друга – до Петра Несвицького. В 1583 р. село було власністю відомого луцького старости Олександра Семашка, пізніше перейшло до Семена Козинського, а від нього до Брусиловських, Городських і Корчаків.
Тепер до цих джерел додано і археологічні, здобуті в ході проведених робіт.





Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Джерело: Прес-центру ДП «Волинські старожитності»
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Біля Луцька виорали останки невідомої людини
15 листопад, 2011, 13:07