Наливайченка просять пояснити виклики в УСБУ волинських журналістів

Наливайченка просять пояснити виклики в УСБУ волинських журналістів
Нардеп від ВО «Свободи» Анатолій Вітів направив депутатське звернення до голови СБУ Валентина Наливайченка щодо спроб здійснювати тиск на журналістів волинських медіа-ресурсів.

Вітів вимагає дати оцінку таким діям посадових осіб УСБУ у Волинській області та УМВС України у Волинській області, - повідомляють у прес-службі «Свободи».

Як повідомляють волинські медіа, на Волині розпочався тиск на журналістів, утиски свободи слова та преси. Журналістів почали викликати на допити до Управління СБУ у Волинській області тільки за те, що вони виконували свої професійні обов’язки з інформування населення про резонансні суспільно-політичні події.

Про такі факти зокрема повідомляє власкор ІА ZIK Мирослав Ватащук у новині від 16 липня 2014 року «СБУ на Волині масово викликає на допити журналістів».

27 червня 2014 року громадські активісти Волині провели акцію, вимагаючи відставки одіозних заступників начальника УМВС в області Михайла Руденка, Олександра Никитюка та Володимира Поліщука. За їх словами, ці особи свого часу здійснювали репресії проти учасників Євромайдану.

Зі слів автора повідомлення, активісти прибули до будівлі міліції і лишили заступникам начальника УМВС автомобільні шини. Після цього, як повідомляє власкор ІА ZIK, через цю скандальну подію активістів почали викликати на допити в СБУ.

«Як з’ясувалося, слідчі СБУ вирішили не обмежуватися допитами революціонерів. На допити у статусі свідків почали масово викликати і представників мас-медіа, які висвітлювали цю акцію, тобто, виконували свої професійні обов’язки. За інформацією джерел IA ZIK в УСБУ Волині, поспілкуватися зі слідчими довелося щонайменше чотирьом репортерам. У тому числі – журналістам популярних місцевих видань «Волинські Новини» та «ВолиньPost». Запросили на розмову до СБУ і журналіста IA ZIK, члена Незалежної медіа-профспілки України Мирослава Ватащука», – йдеться у новині.

Представники громадськості розцінюють такі дії слідчих УСБУ у Волинській області та УМВС України у Волинській області як наступ на свободу слова та невід’ємні права журналістів вільно збирати, одержувати, зберігати, використовувати та поширювати інформацію.

«Вважаю, що такі дії співробітників УСБУ України у Волинській області не сприяють підвищенню іміджу цієї державної інституції, компрометують ідеали Революції гідності, однією з основних вимог якої були повага до людських прав і свобод та проведення люстрації. Вони є неприйнятними після перемоги Майдану, є проявами контрреволюції і провокують соціальне невдоволення серед кіл громадськості, інтелігенції та мас-медіа», - зазначається у депутатському зверненні свободівця.

У зв’язку цим Анатолій Вітів у депутатському зверненні просить керівництво СБУ:

- здійснити перевірку дотримання прав журналістів вільно збирати, одержувати, зберігати, використовувати та поширювати інформацію, а також правомірності їхніх викликів слідчими на допити як свідків, а у разі виявлення порушень чинного законодавства України – вжити заходів щодо їх негайного усунення;

- дати оцінку діянням посадових осіб УСБУ у Волинській області та УМВС України у Волинській області у зв’язку з викладеними обставинами, розглянути питання щодо притягнення винних до відповідальності, відповідно до чинного законодавства;

- забезпечити неухильне дотримання прав журналістів, представників волинських мас-медіа, безперешкодне виконання ними своїх професійних обов’язків та недопущення дій, які можуть бути розцінені як наступ на свободу слова або ж неправомірне її обмеження.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
МИРОСЛАВ ВАТАЩУК ШУКАЄ СОБІ ПІАР НА РІВНОМУ МІСЦІ?
Відповісти
Мирославе! А як же дружба з цією структурою!? Невже "істина" дорожча?
Відповісти
примітивний піар для журналіста це робити сенсацію на рівному місці, коли ніхто не ображає, не гнобить і не здійснює тиск на журналісті, проте звучить слово СБУ і імя журналіста. Гарно ж звучить для журналіста СБУ тисне на Мирослава Ватащука, точніше не гарно, а по примітивному сенсаційно. Фу. Краще робити собі імя на реальних фактах, принаймні у гарячих точках як це робить Цаплієнко, Бочкала та інші...
Відповісти
Цікаво. Коли запросять Вітіва в СБУ за порушення Законів України зокрема перебування за кермом в нетверезому стані, проведення залякування виборців під час дострокових виборів депутатів Луцької міької ради,тощо. Чи можливо йому все дозволено, він же недорканний.
Відповісти
Відповідаю під власним іменем, на відміну від дописувачів. У цивілізованих країнах не є нормальною практикою допити журналістів через їхню професійну діяльність. Особисто я розцінюю це як втручання у власну журналістську діяльність, оскільки отримання процесуального статусу свідка та покладення конкретних обов"язків у зв"язку з цим суттєво обмежить а подекуди і унеможливить висвітлення розслідування цього кримінального провадження.
Стосовно піару. Піару собі не шукаю, кому треба - той мене знає. Але мовчати у цих обставинах не збираюся. Бо коли "злочинна влада" на Волині викликала на допит одного журналіста через його професійну діяльність - то був рейвах, а коли репортерів масово викликають на допити за "демократичної влади", то це вже норма? :)
Відповісти
Останні новини
Наливайченка просять пояснити виклики в УСБУ волинських журналістів
17 липень, 2014, 17:09