Лиса побили за згадку про Бандеру

Лиса побили за згадку про Бандеру
Волинський письменник Володимир Лис, якого нещодавно побили російськомовні шовіністи, розповів подробиці конфлікту з молодиками

Про це повідомляє Gazeta.ua.

"Ми відкривали пам'ятний знак в Згоранах. Щороку в цих краях, в кінці липня, проводимо націоналістичний табір "Волинська варта". Цьогоріч через події на Сході відмінили лише фестиваль з одноіменною назвою. Провели кілька заходів, панахиди. Відкрили пам'ятний знак, на честь 50-річчя бою УПА з НГБ", - розповідає письменник.

"Опісля, люди почали розходитися. Я вирішив пройтися своїм рідним селом. Завжди йду центральною вулицею Згоран, а тут щось мене підштовхнуло піти глухою-боковою. Пройшов з метрів 300, почув за спиною голоси. Розмовляло двоє російськомовних молодиків. Коментували наші заходи націоналістичного табору. На кшталт: "да это было збореще бандеровцев". Це були дурні коментарі, як правило, на них я ніколи не реагую і не сперечаюсь. З ким сперечатись - даремна справа. Але, коли ми з ними в дорозі порівнялися, один голосно смішком висловився: "да ты видел, потом их повезли на обед, наверное человечиной кормили. Да они здесь только человечину и жрут", - зазначає Лис.

Письменник не витримав і зробив зауваження молодикам:

"Не витримав, кажу: "слухайте, та як вам не соромно! Та ви самі в це не вірите. А ті давай всяку гадость говорити на Україну і на ОУН -УПА. Сперечалися. В розмові я навів їм єдиний приклад. Кажу ви знаєте, що навіть генерал Лукін говорив про те, що Бандера був у концтаборі Заксенгаузен. Один із них як гаркне: "не смей, падло, унижать совецкого генерала". А потім засунув руку в ліву кишеню, витяг щось кругле, як мені здалося, що це був кастет. Дав по обличчю, потім вдарив мене в коліно. Штовхнули на землю", - розповідає письменник.

Звідки могли бути ці молодики?

- Не знаю. Могли бути з тих, хто поселився біля Згорянських озер. А може заїжджі. Після того як я впав, попрямували до шосе. Там на іншій вулиці, їх чекав чорний джип. Чоловіки сіли у нього.

У вас серйозні травми, що кажуть лікарі?

- Спочатку нічого не відчував, лише трохи боліла голова. Вже у вівторок мені стало погано, була сонливість, пропав апетит, нудило. Лікарі сказали струс мозку. Порадили лежати щонайменше тиждень.

Ви припускаєте, що це могли бути біженці з Донбасу?

- По їхній манері розмови, з того як з притиском один із них вимовив кілька українських фраз, припустив, що саме так. Але напевне стверджувати, не можу. В них інші обличчя, ніж наших місцевих. 30-35 років, міцної тілостатури. Не мав жодного упередження щодо людей людей зі Сходу. Але з розмови наших місцевих, про поведінку біженців, напрошується висновок, що саме з такими треба робити. Відправляти на війну, хай захищають свій край.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих