Власникам незакритих рахунків загрожує борг в пару тисяч гривень

Власникам незакритих рахунків загрожує борг в пару тисяч гривень
Як виявляється, закінчення строку дії картки не означає закриття рахунку. Потім банк може вимагати гроші за його обслуговування

Про це розповідає ТСН.

Українців, які мали платіжні картки, підстерігає небезпека отримати дзвінок від колекторів про кількатисячний борг за обслуговування банком незакритого рахунку.

Як повідомляє видання, 37 мільйонів українців є власниками хоча б однієї платіжної картки, а дехто має і три-чотири.

Лише 32 мільйони карток можна назвати активними, інші - «сплячі». І поки вони лежать у кишені, борги наростають.

Пані Лариса три роки тому закінчила співпрацю з одним із банків. Принаймні, так вона вважала. Термін дії картки завершився, але банк і далі обслуговував її рахунок.

«Повідомлення від колекторської контори – ваш борг 18 гривень. Виявилося, що в мене послуга смс-банкінг, і за неї я заборгувала за кілька років. Мало того, за тиждень, борг виріс уже до 22 гривень», - розповіла Лариса.

Коли ж вона зателефонувала в банк, їй порадили радіти – бо відбулась такою мізерною сумою і порадили заплатити. Деяким українцям за необережність мати незакритий рахунок доводиться розплачуватись 2-3 тисячами гривень.

Варто пам'ятати: якщо термін дії вашої картки сплив, це ще не означає, що рахунок закривається автоматично. Уся інформація про ваші права та обов'язки міститься в договорі, який ви підписуєте.

«Коли набереться певна сума, тоді перед банком постає питання: чи відшукати цього клієнта банку, з якого потрібно буде відшкодувати ці нарахування, отримати плату за послуги, навіть якщо він ними не користувався, чи приймати рішення про списання цих відрахувань», - пояснює голова правління комерційного банку Андрій Циктор.

А от адвокат Ростислав Кравець, який на суперечках із банками зуби з'їв – іншої думки. Він вважає, що клієнти банкам у таких випадках нічого не винні, бо їхніми послугами не користувались.

Якщо на карті є заборгованість, можна заплатити або зачекати. Якщо ж минуло три роки з моменту закінчення строку дії картки – банк уже не має права нічого вимагати. Термін позовної давності, за законом, минув.

Циктор зазначає, що банк може закрити рахунок без звернення клієнта лише через три роки, якщо на цьому рахунку не було руху і не було обслуговування.

Утім, у випадку з Ларисою банк діяв прямо протилежно.

В Україні гуляє близько 10 мільйонів карток, якими власники не користуються. Якщо з кожного взяти хоча б по 10 гривень, колекторські фірми, яким банк продав ваш борг, можуть озолотитися.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: гроші
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Я вчора таке чула. Просто жах. Я ж три роботи вже змінила. А ті картки викинула. Людоньки, що то робити?!!!
Відповісти
Останні новини
Власникам незакритих рахунків загрожує борг в пару тисяч гривень
14 травень, 2012, 10:08