Волинські ЗМІ поширюють «джинсу» напередодні виборів, - «Опора». ФОТО

Волинські ЗМІ поширюють «джинсу» напередодні виборів, - «Опора». ФОТО
На Волині не всі газети та інтернет-видання позначають політичну рекламу. Хоча, відповідно до чинного законодавства, ЗМІ повинні це робити обов’язково, адже вони несуть за це відповідальність.

Про «джинсування» одного з волинських кандидатів в народні депутати повідомляє Громадянська мережа «Опора».

До слова, «джинса» - це проплачена прихована політична реклама в засобах масової інформації.

Так, за повідомленням «Опори», спецвипуск газети «Відомості.інфо» за 21 жовтня присвячений в основному кандидату в народні депутати, який балотується по одномандатному виборчому округу No 22 від Блоку Петра Порошенка Роману Іванюку.

Біля жодного матеріалу в газеті про Романа Іванюка не має позначки «політична реклама», або «передвиборна агітація» чи «матеріал передвиборної агітації».

Відповідно до Закону України «Про рекламу», реклама має бути чітко відокремлена від іншої інформації, незалежно від форм чи способів розповсюдження, таким чином, щоб її можна було ідентифікувати як рекламу.

Аналогічним прикладом порушення є спецвипуск міської комунальної газети «Луцький замок», засновником якої є Луцька міська рада. Спецвипуск за 15 жовтня повністю присвячений агітації за кандидата у 22 окрузі Романа Іванюка. Але в друкованому виданні немає позначки про платну політичну рекламу та не має інформації про друк газети за кошти виборчого фонду.

Відповідно до частини 7 статті 73 Закону України «Про вибори народних депутатів України», матеріали передвиборчої агітації публікуються на підставі угоди, що укладається між розпорядником виборчого фонду партії чи кандидата та редакцією (видавцем) друкованого засобу масової інформації. Однак у обох випадках не було зазначено про політичну рекламу.

На Волинському інформаційному порталі є інтерв'ю з кандидатом в народні депутати Романом Іванюком без позначки, що це політична реклама. Матеріал починається з заголовку «Йду до Верховної Ради в команді Петра Порошенка, щоб Луцьк і Україна змінилися. Такий матеріал має ознаки «джинси».


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Рібята, а ви хіба тут не піарили того Іванюка?
Відповісти
Рібята, а ви хіба не розрізняєте поняття "піару й маркетингу" та "політичної агітації".
Відповідні матеріали у ЗМІ (друкованих) розміщуються з позначкою * (зірочка) та з тегом "політична реклама".
Для чого писати незрозумілі коментарі про піар Іванюка? Чи хіба ви не помітили рекламних матеріалів, які стосуються й інших кандидатів у нардепи?
Шановний "Емммм", будьте пильнішими! :)
Відповісти
Останні новини
Волинські ЗМІ поширюють «джинсу» напередодні виборів, - «Опора». ФОТО
24 жовтень, 2014, 14:20