На лучан чекає Ніч музеїв

На лучан чекає Ніч музеїв
У Луцьку в ніч із 17 на 18 травня, напередодні Міжнародного дня музею, відбудеться атракційна європейська акція «Ніч музеїв».

Про це повідомляють у Луцькій міській раді.

Вона розпочнеться о 20.00 год. у Художньому музеї (Замок Любарта).

Міжнародна акція «Ніч музеїв» відбувається за підтримки Міжнародної Ради музеїв (ІСОМ) під патронатом Ради Європи.

Головною ідеєю свята стала необхідність актуалізувати роль і місце музею в сучасному житті.

Відтак, все, що відбувається в рамках цього дійства: огляд музейних раритетів, презентація нових експозицій, аукціони, концерти, театральні вистави, карнавали – все має на меті представити сучасникові новий формат проведення дозвілля, наповнити його незабутніми враженнями та знаннями.

«Ніч музеїв» було започатковано в Берліні 1997 року. Відразу до цієї ініціативи долучився Париж (Лувр), а з ним і багато інших музеїв Європи та Америки, утворюючи символічний ланцюг великої музейної родини.

Четвертий раз поспіль до цієї акції приєднується Художній музей у Луцьку, щоразу даруючи своїм гостям незабутні враження від зустрічей з Його величністю Мистецтвом, амбітністю устремлінь, шляхетністю вчинків. Саме тому патроном цього свята у Луцьку, його зримим символом від 2009 року є князь Василь-Костянтин Острозький (1524/1525 – 1608), портрет якого знаходиться у колекції Художнього музею м. Луцька. Він, як і батько Його світлість Костянтин Острозький, був самовідданим оборонцем української землі, покровителем культури та освіти, меценатом. Служіння Василя – Костянтина Острозького Україні в найдраматичніші часи її історії є взірцем для нас сьогоднішніх.

Однак «Ніч музеїв» у Луцьку – це не просто концерт, вистава або ж інтелектуальна бесіда вночі. Кожна акція від 2009 року – це складний концептуальний проект, всі розділи якого пов’язані поміж собою гуманістичним звучанням єдиної теми.

Цьогоріч епіграфом святкування стали слова святого Августина «Хочеш осягнути велике? Починай з малого…». Відтак гості музею цієї ночі стануть учасниками своєрідного ритуалу пошанування предків. Протягом програми вони подумки мандруватимуть у часі, озираючись у минуле, згадуватимуть визначних прабатьків їх призабуті імена, їхні справи… і знову повертатимуться в сьогодення до своїх співвітчизників, їхніх звершень та подеколи тернистих доріг.

Програма дійства:

Розділ 1: Величання Дмитра-Любарта, будівничого Луцького замку.

Запалення свічей, спільна поминальна молитва Св. Кипріяна по душі Великого Князя Волинського в церкві Іоана Богослова
ХІІ ст..

Розділ 2: Будинок повітової канцелярії і шляхетського суду
ХVІІ-ХVІІІ ст.ст. – крізь призму віків.

Розповідь про таємниці будівлі, в приміщенні якої нині знаходиться Художній музей м. Луцька.

Розділ 3: Величання Василя-Костянтина Острозького, воєводи київського, маршалка землі волинської: виконання вірша-епіграми Мелетія Смотрицького на Герб Їхньої милості Острозьких.

Розділ 4: Від пращурів до нащадків: визначні українці ХХ століття.

Огляд вистави «Три радості» (варіації для віршолюбів за творчістю Володимира Свідзинського) у виконанні Київського театру поезії «Мушля». Режисер-постановник – Заслужений діяч мистецтв Сергій Архипчук.

Розділ 5: Урочиста академія на честь Міжнародного дня музею.

Привітання музейних працівників з нагоди професійного свята. Вручення відзнак за визначні здобутки в царині культури.
Презентація полотна Мартіна Зутера (Німеччина) «Діти» (1908р.), що відреставроване і повернене до музейної експозиції за рахунок благодійних коштів Петра та Олени Пилипюків.

Розділ 6: Розважальна частина вечора «Зорі над Луцьким замком».

Концерт Львівська лютнева табулатура ХVІ століття у виконанні Ансамблю старовинної музики «Львівські Менестрелі»; мистецький керівник Лєна Дадукевич (м. Львів).
Огляд та обговорення музейних експозицій: «Послання брату. Виставка малярства та фото художників Луцька», «Валентин Кирилков. Малярство».
Обговорення акції та дружнє спілкування за келихом шампанського, солодкий почастунок від торгової марки «Rozalini».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: мистецтво
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
програма схожа на дипломну роботу: розділи, актуальність))) 4и то мені вже після захисту це ввижається))
Відповісти