У Луцьку співають джаз до ночі

У Луцьку співають джаз до ночі
Джаз-фольк фестиваль «Музичні діалоги-2012» розпочався з імпровізованої гри на унікальній музичній звуковій скульптурі: конструкції з алюмінієвих труб, яка називається «Дзвін».

Фестиваль відбувається уже в восьме і проходить за традицією у стінах Луцького замку. Дійство розраховане на два дні, під час яких виступлять музиканти з України, Польщі, Великобританії, Молдови та Білорусі.

Почався фестиваль 18 травня з презентації музичної звукової скульптури, авторами якої є шестеро англійців. Як ми розповідали раніше, перкусійний музичний інструмент за концепцією об’єднує ідеї полінезійського барабану та маримби.

Він складається з трьох дерев'яних опор і перетинок на які нанизані алюмінієві труби, які під час удару видають власний неповторний звук.

Як розповів президент Луцького джазового клубу Олег Баковський, англійці приїхали три тижні тому до Луцька з власними матеріалами, тобто алюмінієвими трубами, які везли за три тисячі кілометрів. Монтували і налагоджували інструмент вже тут. Аналоги такої скульптури є лише у Шотландії і Швеції.

Музиканти представляють мистецьку організацію «Jack Drum Arts» з англійського міста Дарам. Її керівник Джулія Вордс розповіла, що інструмент отримав назву «Chime».

«Chime — означає «Дзвін» або ж «Бути у гармонії», - пояснила координатор проекту Олена Хаджиоглова.

Після презентації музичної скульптури на ній першу мелодію зіграли представники Луцького Джаз-клубу, англійці, представники Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку та представники влади — луцький міський голова Микола Романюк та голова облдержадміністрації Борис Клімчук.

У перший день фестивалю джазувати почали англійці, а саме гурт Jack Drum Arts, які грали на найрізноманітніших інструментах. Особливо присутні оцінили композицію «Clandestino», яку виконує Manu Chao і яка нагадує «блатну» пісню з шансону «Мурка».

«Така ментальність», - прокоментував Олег Баковський усмішки на обличчях лучан і представників влади.

Квартет саксофоністів з Ново-Волинська «Jazz Time» виконав свою варіацію відомої композиції «Summer Time», яку написали ще у 1935 році і виконували такі музиканти як Луі Армстронг та Елла Фіцджеральд. До слова, «Jazz Time» не єдиний гурт, який грав зазначену мелодію.

Свій погляд на композицію показали британці і джаз-квітнет Тараса Баковського і Валерія Колесникова. До слова, легендарний трубач презентував перший в історії словник джазу.

Вечір джазу завдяки музикантам з України, а саме колективу EthnoFantasy, гостям з Молдови бенду «Арт-Молдова» і польському колективу Angela Gabor Trio перетворився у ніч джазу. Адже перший день «Музичних діалогів» закінчився близько першої ночі.

До слова, відвідати фестиваль прийшло кілька сотень лучан. Серед них депутат міської ради Андрій Осіпов з дружиною, колишній заступник міського голови Анатолій Пархомюк та нинішній заступник Святослав Кравчук, ресторатор і гуморист Андрій Котищук, інші відомі лучани.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: музика
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Я в шокє: вперве бачу такі приємні й інтелігентні личка і Климчука, і інших.

Культура облагорожує.

Молодці земляки!
Відповісти
Крім "ВіПів" на стільчиках - щось малувато публіки. Знімальний майданчик "піару" місцевого """"бомонду""".
Відповісти
Джаз не є поп-культурою.
Це не музика для бидла.

Ви коли-небудь бачили Януковича на джазі?

Присутність волинських віпів і відсутність бидла більше радує, ніж навпаки.
Відповісти
Останні новини
У Луцьку співають джаз до ночі
19 травень, 2012, 13:00